Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza/100g potrawy:
Energia: 146 kcal B: 4 g W: 23,2 g T: 5,1 g Błonnik: 3,3 g
Składniki:
kasza gryczana niepalona – 90 g
siemię lniane – 2 łyżki
mleczko migdałowe – 1 szklanka
jabłko – ½ szt.
cynamon – 2 szczypty
rodzynki – 1 łyżka
miód pszczeli – 2 łyżeczki
orzechy włoskie – 4 szt.
figi świeże – 2 szt.
Kaszę gryczaną przełóż do miseczki, zalej mlekiem, dodaj cynamon, siemię lniane i pozostaw na noc do namoczenia. Następnie dodaj miód i starte jabłko, przełóż wszystko do rondelka i gotuj na małym ogniu ok. 5-6 minut do momentu, aż kasza będzie gęsta i kremowa. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody. Ugotowaną gryczankę przełóż z powrotem do miseczki, posyp rodzynkami, orzechami i dodaj pokrojoną figę.
Porada Tomka: Namoczenie kaszy na noc znacznie skraca czas jej gotowania – rano liczy się każda sekunda.
Więcej przepisów znajdziecie w książce Kaszoterapia.
Skomentuj