Dlatego, dbając o zdrowie swoje i Wasze przygotowałam dziś 5 przepisów na domowe „mleko” roślinne, warto spróbować przygotowywać je samodzielnie w domu. Wbrew pozorom, nie jest to takie czasochłonne, a przy tym, przeciwieństwie do tych sklepowych będzie dużo tańsze, i co
najważniejsze, pozbawione cukru, sztucznych barwników, aromatów, emulgatorów i całej reszty dodatków.
Z podanych przepisów otrzymacie napoje bazowe, do których śmiało możecie dodać substancje słodzące i ulubione przyprawy.
Mleko sojowe:
• 1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie
• 6 szklanek wody
Soję zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na noc do namoczenia.
Napęczniałą soję blendujemy z wodą, w której się moczyła, przelewamy do garnka i dodajemy 3
szklanki wody. Całość gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Następnie odsączamy przez gazę
lub ściereczkę.
Mleko migdałowe:
• 150g migdałów
• 4 szklanki wody
Aby usunąć skórkę z migdałów, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie
płuczemy je w zimnej wodzie i obieramy ze skórki.
Migdały zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano odcedzamy je i blendujemy. Wlewamy do
migdałów 4 szklanki wody. Blendujemy od 8 do 10 minut. Za pomocą gazy odcedzamy.
Mleko kokosowe:
• 200 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc),
• 1 l wody.
Wiórki zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie podgrzewamy
do temperatury 50-60 stopni. Blendujemy i przelewamy całość przez złożoną gazę.
Mleko ryżowe:
• 1 szklanka białego ryżu
• 1 l wody
Ryż moczymy przez całą noc w 2 szklankach wody. Następnie dodajemy 2 kolejne szklanki wody i
dokładnie blendujemy. Przelewamy przez sitko wyłożone gazą i odcedzamy.
Mleko owsiane:
• 1 szklanka płatków owsianych górskich
• 3 szklanki wody
Płatki moczymy przez całą noc w letniej wodzie. Następnie blendujemy i przecedzamy przez gazę.
Skomentuj