Syrop glukozowo-fruktozowy/fruktozowy syrop kukurydziany
To nic innego jak tańszy zamiennik cukru. Ma postać bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy, łatwo jest go transportować i mieszać z innymi cieczami czy substancjami w procesie produkcyjnym gdyż nie trzeba go rozpuszczać. Jak pokazują badania syrop glukozowo-fruktozowy zakłóca pracę wątroby, przyczynia się do powstawania cukrzycy typu 2, podwyższa poziom cholesterolu i trójglicerydów. Spożywanie większych ilości tego cukru prostego prowadzi do zaburzenia odczuwania głodu i sytości, ponieważ fruktoza blokuje wydzielanie hormonów regulujących pracę ośrodka głodu i sytości: insuliny i leptyny, co powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość. Jest dodawany jako substancja słodzącą do bardzo wielu produktów, takich jak soki,
napoje gazowane, lody, syropy z apteki, słodkie alkohole, pieczywo o długim terminie ważności, pierniki, dżemy, musztardy, ketchupy, niektóre wędliny i wyroby garmażeryjne, jogurty owocowe.
Glutaminian sodu MSG
(inne nazwy: kwas glutaminowy, glutaminian, autolizowane drożdże, autolizowane proteiny drożdżowe, ekstrakt z drożdży, teksturowane proteiny, jednopotasowy glutaminian, kazeinian sodu, glutaminian sodu, „naturalne smaki”, hydrolizowana kukurydza, pokarm drożdżowy oraz ultrapasteryzowane i wszelkie enzymatycznie modyfikowane składniki) Glutaminian sodu występuje pod postacią białego proszku lub kryształków, pozbawiony zapachu o smaku umami określany jako mięsny, rosołowy lub grzybowy. MSG stosowany jest jako dodatek do żywności wzmacniający smak. Wykazano, że ten chemiczny składnik poprawia nijaki smak, lecz również uszkadza neuroprzekaźniki, powoduje skrajne zmiany ciśnienia krwi, arytmię, depresje, bóle stawów, bóle mięśni podobne do występujących przy grypie, bóle w klatce piersiowej oraz ma bezpośredni związek z często obserwowanymi ostatnio przypadkami szybkiego przyrostu wagi gdyż wykazuje właściwości silnie uzależniające.
Benzoesan sodu
Benzoesan sodu jest uważany za nieszkodliwy konserwant, jeśli nie przekroczymy dozwolonej dawki dziennego spożycia, która wynosi 5 mg na kilogram masy ciała. Dodaje się go do produktów takich jak: przetwory owocowe i warzywne, konserwy rybne, napoje gazowane, margaryny, przeciery, dżemy, marynaty, majonezy, sery. W połączeniu z witaminą C tworzy benzen, związek rakotwórczy. Taka kombinacja składników często stosowana jest w napojach gazowanych. Można go również spotkać w przetworach owocowo-warzywnych, przetworach rybnych, sosach, majonezach, sałatkach, maśle o obniżonej zawartości tłuszczu i margarynie. Regularne spożywanie składników zawierających benzoesan powoduje podrażnienie
śluzówki żołądka, a w połączeniu z niektórymi barwnikami, może powodować nadpobudliwość u dzieci.
Aspartam
Aspartam to sztuczna substancja słodząca, około 160 razy słodsza od cukru. Stosowany przy produkcji słodkich napojów gazowanych, napojów niskokalorycznych, gum do życia, pastylek, wędlin, ryb oraz niektórych leków. Jego bezpieczeństwo budzi wiele kontrowersji. Przypisywano mu działanie rakotwórcze, jednak powstało wiele raportów wskazujących na nieprawidłowości w przeprowadzaniu badań. Podczas jego rozpadu powstaje metanol, czyli toksyczny alkohol metylowy, który nieodwracalnie uszkadza układ nerwowy. Aspartam wywołuje zaburzenia neurologiczne,
drgawki, zaburzenia widzenia oraz migrenowe bóle głowy. Nadmierne jego spożycie może powodować biegunkę i jest niewskazane dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym.
Fosforany
W żywności fosforany pełnią rolę stabilizatorów i regulatorów kwasowości, a także emulgatorów i przeciwutleniaczy. Fosforany stanowią także środek wpływający znacznie na uwodnienie białek, a tym samym powodują wzrost wydajności gotowych produktów – w szczególności wysokowydajnych wędlin. Fosforany spotkamy w napojach gazowanych, dżemach, serach topionych oraz produktach z mleka zagęszczonego i śmietanki, proszku do pieczenia, ciastach i pieczywie, galaretkach, zabielaczach do kawy, kakao instant, odżywkach dietetycznych i preparatach białkowych. Produkty, w których Fosfor występuje naturalnie to: sardynki, tuńczyk, soja, kakao, kiełki orzechy i to w naturalnej postaci jest produktem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nadmiar fosforanów w diecie prowadzi do rozregulowania gospodarki mineralnej
organizmu, co skutkuje upośledzonym wchłanianiem wapnia i syntezy witaminy D. A to w rezultacie może prowadzić do występowania osteoporozy, przyczynia się również do otyłości, nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, gruczolaków jelita grubego.
Sztuczne barwniki spożywcze
Są chyba jednymi z najbardziej charakterystycznych dodatków do żywności jakie występują. Barwniki syntetyczne/sztuczne stosuje się najczęściej, bo są znacznie tańsze od barwników naturalnych, a dodatkowo dzięki nim piękne kolory potraw utrzymują się dłużej i są bardziej intensywne. W Polsce dopuszczonych jest 15 spożywczych barwników syntetycznych, jednak niektóre z nich można stosować w bardzo ograniczonym zakresie. Choć większość z nich uznawana jest za bezpieczne to mogą wywoływać pokrzywkę, wysypkę, ból głowy, katar sienny, bezsenność. Mogą mieć szkodliwy wpływ na umiejętność skupienia uwagi, wywoływać reakcje alergiczne, a nawet powodować wzmożony atak choroby u astmatyków (zwłaszcza barwnik żółty).
Niektóre sztuczne barwniki:
Tartazyna (E102) barwnik koloru żółtego dodawany głównie do napojów, zup, polew deserowych, groszku i kukurydzy w puszce, galaretek, dżemów, sztucznego miodu i musztardy.
Żółcień chinolinowa (E104) żółtozielony barwnik syntetyczny występujący w napojach, lodach i galaretkach.
Żółcień pomarańczowa (E110) występuje jako barwnik w likierach owocowych, marcepanie, zupach w proszku, konserwach rybnych, płatkach zbożowych
Czerwień koszenilowa (E124) barwnik spożywczy dodawany do galaretek, cukierków, jogurtów, ciast, dżemów, polew i lodów.
Błękit brylantowy FCF (E133) jest używany w wielu wypiekach, słodyczach i napojach bezalkoholowych, ale też w pastach do zębów, farbach do włosów i dezodorantach,
Karmel amoniakalny (E150c) brązowy sztuczny barwnik występujący w napojach kakaowych, w sosach sojowych i pieczywie.
Skomentuj