fbpx
porady trening

6 naturalnych spalaczy tłuszczu

Naturalne spalacze tłuszczu to zdrowe produkty, które pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej. Naturalne spalacze nie tylko kosztują mniej niż specyfiki produkowane przez koncerny farmaceutyczne, ale i nie zawierają podejrzanych substancji.



Aby przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej lepiej jest skorzystać z dobrodziejstw natury niż faszerować się chemią, gdyż to te naturalne przynoszą znacznie lepsze korzyści niż sztuczne preparaty, a co najważniejsze są łatwo dostępne i tanie.

Poniżej 6 naturalnych spalaczy tłuszczu, o których po prostu warto wiedzieć.

Kawa

Głównym, aktywnym składnikiem kawy jest kofeina, która działa pobudzająco, podnosi ciśnienie krwi, a co za tym idzie przyspiesza przeminę materii, a pita bez dodatku cukru i mleka przyczynia się do spalenia tkanki tłuszczowej. Kawa jest także sprzymierzeńcem sportowców, gdyż zwiększa zdolności wysiłkowe i wypita przed treningiem poprawia jego jakość oraz znacznie wpływa na wytrzymałość organizmu.
Należy uważać, aby nie przekroczyć zalecanej dawki kawy, gdyż może to skutkować wypłukaniem minerałów. Najlepiej spożywać ją w godzinach porannych oraz na około 30-40 minut przed planowanym wysiłkiem. Zalecana dzienna porcja to 300 mg, czyli około 3 filiżanki dziennie, przy czym jedna porcja powinna wynosić od 100 do 150 mg.

Kurkuma

Przyprawa zwana inaczej szafranem indyjskim pozytywnie wpływa na metabolizm, przyspieszając proces trawienia. Uważa się, że ogranicza ona rozwój komórek tłuszczowych i wspomaga proces ich samozniszczenia, kurkuma zmniejsza też szybkość magazynowania się tłuszczu w komórkach wątroby, wspomaga jego metabolizm. Przyczynia się także do szybszej regeneracji po wysiłku fizycznym. Skuteczne działanie kurkumy jest możliwe przy ilości 1 łyżeczki dziennie. Warto dodawać kurkumę do posiłków po treningowych, gdyż sprzyja regeneracji. Wykazuje silne właściwości antynowotworowe, oraz obniża poziom cholesterolu.

Cynamon

Przyspiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i pobudza układ trawienny do intensywniejszej pracy, pomocny w usuwaniu toksyn z organizmu. Aktywne substancje zawarte w cynamonie stabilizują poziom insuliny. Cynamon jest świetną alternatywą dla
suplementów na odchudzanie zawierających chrom. Zalecana porcja cynamonu to ok. jedna łyżeczka, a spożywana regularnie jako dodatek do posiłków czy kawy pomoże zmniejszyć apetyt na słodkie i zlikwiduje napady wilczego głodu.


Ocet jabłkowy

Picie dobrej jakości octu jabłkowego pobudza układ trawienny, wydzielana jest większa ilość soków żołądkowych, a enzymy trawienne syntetyzowane są zdecydowanie szybciej. Ocet pomaga obniżyć poziom cholesterolu. W jego skład wchodzą prozdrowotne związki takie jak: katechina, kwas chlorogenowy, beta-karoten oraz związki flawonowe (flawonoidy). Ocet jabłkowy zawiera też wiele wartościowych witamin i minerałów. Już 1–2 łyżeczki rozcieńczone z wodą i pite co najmniej trzy razy dziennie pozwolą na szybszą utratę zbędnych kilogramów. Nie przyczynia się on bezpośrednio do spalania tkanki tłuszczowej, ale zawarte w nim kwasy owocowe hamują wchłanianie tłuszczu z pożywienia.

Nie należy jednak tego nadużywać, ponieważ stosowanie go w dużych ilościach zahamuje nie tylko wchłanianie tłuszczu, ale również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Może to doprowadzić do problemów zdrowotnych. Ocet jabłkowy można na
stałe włączyć do swojego menu pamiętając o okresach przerwy, by nie przyzwyczaić układu trawiennego i nie rozleniwić go za nadto.

Pieprz Cayenne

Pieprz kajeński (chili) dzięki kapsaicynie, aktywnej substancji ma działanie silnie termogeniczne i wspiera tym samym wzrost tempa metabolizmu i zwiększa zdolność organizmu do spalania tkanki tłuszczowej.
Dzienna dawka to 1/2-1 łyżeczki w ciągu dnia. Na tę substancję powinny jednak uważać osoby z problemami żołądkowymi, takimi jak nadkwasota czy wrzody, ponieważ może ona nasilić dolegliwości bólowe.
Inne ostre przyprawy takie jak papryczka chilli to także termogeniki, które wpływają na spalanie tłuszczu.

Zielona herbata

Zawiera kofeinę, która przyspiesza przemianę materii. Jedna szklanka zielonej herbaty to około 40 mg kofeiny. Zawarte w zielonej herbacie substancje aktywne mogą hamować apetyt, zwiększać termogenezę, hamować odkładanie tkanki tłuszczowej, a jednocześnie nasilać spalanie tej, którą organizm już ma. Wspomaga ona także walkę z cellulitem, ponieważ usuwa toksyny z organizmu. Badania wykazują, że zielona herbata ma właściwości przeciwnowotworowe, chroni także przed chorobami serca i nie podnosi ciśnienia tętniczego więc jest świetną alternatywą dla kofeiny. By czerpać z pozytywnych właściwości najlepiej regularnie wypijać kilka filiżanek dziennie.

Naturalne spalacze tłuszczu powinny być jedynie dodatkiem, bo sukces zagwarantuje nam jedynie zdrowa zbilansowana dieta.

 

Katnova

Z marzeń o lepszej sylwetce założyłam bloga, w którym dzielę się z Czytelnikami swoimi doświadczeniami, a także eksperymentami kulinarnymi oraz własnymi przemyśleniami, mniej lub bardziej w strefie fit&healthy;). Lubię kuchnię prostą, lekką a zarazem różnorodną, taką która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy mojemu zdrowiu.
Nie jestem ekspertem kulinarnym, lecz jedną z tysięcy kobiet, które odnajdują przyjemność z gotowania. Wychodzę z założenia, że zdrowe odżywianie to nie aktualny trend w modzie, to nie weganizm, paleo, dieta białkowa, bezglutenowa czy niskotłuszczowa, lecz jest to świadoma umiejętność łączenia tych wszystkich składowych na jednym talerzu zwanym zdrowym odżywianiem.
Jestem przeciwniczką haseł „schudnij 10 kg w tydzień, wystarczy tylko..”, „wyrzeźbij swoje ciało w dwa tygodnie, wystarczy tylko”..wystarczy tylko, albo aż, cierpliwość, determinacja i systematyczność, a także silna wola i chęć zmiany na lepsze, i to właśnie moja recepta na sukces w każdej dziedzinie życia.

Skomentuj

Zostaw komentarz