Na Cinnamon rolls ochotę miałam już od dłuższego czasu. Pamiętam jak zajadałam się nimi w dzieciństwie, maczałam je wtedy w gorącym mleku.. mmmm… A, że jesień sprzyja aromatycznie korzennym smakom zrobiłam te bułeczki w wersji dyniowej.
Cynamonowo-dyniowe ślimaczki w wersji mini, przepyszne, wspaniale współgrające z gorącym kakao czy kawą. Świetna propozycja na śniadanie lub deser.
Ciasto:
50 ml ciepłego mleka (może być roślinne)
30 g cukru/ trzcinowego lub kokosowego
10 g rozpuszczonego masła klarowanego
7 g suchych drożdży
½ łyżeczki soli
180 g puree z dyni
Cynamon, imbir
250 g mąki pszennej/ zwykłej, pełnoziarnistej lub też orkiszowej
+ ewentualnie do wyrobienia ciasta
Nadzienie:
60 g ksylitolu
10 g cynamonu lub przyprawy do piernika
10 g masła klarowanego
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj dokładnie ciepłe mleko, masło, cukier i sól. Wysyp drożdże i wymieszaj dokładnie, odłóż na około 15 minut. Zaczyn wymieszaj z puree dyniowym i stopniowo dosypuj mąkę. Wyjmij ciasto na stolnice i wyrabiaj przez 3-5 minut.
Odstaw ciasto na czas przygotowania nadzienia. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj ksylitol i cynamon w małej misce.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta na ok 20x40cm. Silikonowym pędzelkiem smarujemy ciasto tłuszczem i posypujemy ksylitolem wymieszanym z cynamonem.
Następnie rolujemy/zwijamy dokładnie ciasto. Za pomocą nitki tniemy na kawałki. Umieszczamy rollsy w tortownicy i przykrywamy suchą ściereczką. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym do 180’C piekarniku przez około 20 minut.
Skomentuj