fbpx
porady zdrowa kuchnia

Super żywność – polskie zamienniki

Super żywność (ang. superfoods) to produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, która nierzadko wielokrotnie przekracza wartość innych artykułów spożywczych. Superfoods zawierają witaminy, minerały, fitozwiązki, enzymy, aminokwasy i inne substancje bioaktywne. A wszystko to skompresowane jest w jednej małej dawce.



Żywność ta nie jest przetworzona przemysłowo, charakteryzuje się zazwyczaj niską wartością kaloryczną, zaliczają się do niej produkty naturalne, które, dzięki przeciwutleniaczom hamującym rozwój komórek nowotworowych, ale także witaminom, minerałom i kwasom tłuszczowym chronią organizm przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi, w tym m.in. choroby serca, nadciśnienie, cukrzyca czy nowotwory.
Do tej pory na liście superfoods znajdowaliśmy same egzotyczne nazwy: Jagody goji, spirulina, quinoa, chia, jagody acai, camu camu, baobab, lucuma, orzechy macadamia, manuka, chlorella, karob, amarantus, trawa pszeniczna, kombu, surowe kakao, woda kokosowa, maca, jagody maqui. Dla śledzących nowinki na temat zdrowego odżywiania to must have w kuchni.
Problem tkwi w tym, że większość tych produktów jest dość droga. A przecież superfoods to nie tylko egzotyczne produkty! Choć to o nich jest teraz głośno, niezwykłymi wartościami odżywczymi mogą pochwalić się również ich polskie odpowiedniki, więc nie dajmy się zwariować, bo jak mówi stare przysłowie: „Cudze chwalicie, swego nie znacie”, oto one:

Żurawina zamiast jagód goji

Jagody goji – uważa się je za najzdrowszy z możliwych naturalny składnik pożywienia. Mają zdolność regenerowania wątroby i nerek, zwalczają zmęczenie oraz poprawiają koncentrację, stymulują system odpornościowy, wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

Bogate w:
• Przeciwutleniacze
• Witaminy: A (karotenoidy), B1, B2, B6, C, E
• Minerały i pierwiastki: Zn, Fe, Cu, Ca, Ge, Se, P, K
• Aminokwasy
• Nienasycone kwasy tłuszczowe
• Beta-sitosterol, kwas linolenowy, seskwiterpeny, betainy (0,1%)
• Błonnik

Z jagodami goji jest jeden problem, trudno ustalić ile tych składników w nich jest gdyż zawartość składników odżywczych w tych jagodach jest podawana z ogromną rozpiętością. Nawet na stronach w całości poświęconych tym jagodom są rozbieżności. Tak więc świetnym i pewnym zamiennikiem jagód goji jest żurawina, która zawiera aż 87% wody, dużą ilość błonnika, a także witaminy: C, E, K1, B6 i kwas pantotenowy.
Owoce żurawiny są bogatym źródłem minerałów: potasu, manganu, miedzi i jodu. Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i flawonoidów. szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika, 30 mg witaminy C.
Żurawina chroni przed chorobami serca, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Ma właściwości antybakteryjne, dlatego pomaga walczyć z infekcjami układu moczowego oraz układu pokarmowego.

Siemię lniane zamiast nasion chia

Nasiona chia – inaczej szałwia hiszpańska.
Bogata w:
• białka: grupa wszystkich niezbędnych aminokwasów
• błonnik
• minerały i mikroelementy: Ca, Mn, P, Mg, Fe, K
• witaminę C
• tłuszcze: 60% kwasów omega-3, z czego 25% ALA
• przeciwutleniacze: kwas chlorogenowy, kofeina



Pomaga przy problemach z układem trawiennym, słabej odporności, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma działanie przeciwzapalne, zwalcza infekcje, opóźnia procesy starzenia i poprawia kondycję umysłową. Chia bije ostatnio jest bardzo popularna, ale jest również dosyć droga. Zamiast po drogie nasiona chia możemy sięgnąć po powszechnie znane siemię lniane, które także bogate jest w błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko o bardzo dobrym zestawie aminokwasów, wit. B1, B6, magnez, wapń, żelazo i cynk. Dodatkowo siemię zawiera największą wśród żywności ilość fitoestrogenów roślinnych (lignanów), które mają silne działanie antynowotworowe. Siemię lniane to naturalne lekarstwo na różne dolegliwości żołądkowe i wsparcie dla całego układu pokarmowego, wspiera również perystaltykę jelit i dzięki temu przyspiesza przemianę materii. Jest bogate w roślinne sterole, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu, regularne spożywanie nasion lnu poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Nasiona możemy spożywać jako dodatek do koktajli, sałatek, owsianki, omletów. Na rynku występuje w formie ziarenek i proszku.

Natka pietruszki zamiast spiruliny

Spirulina – jest to alga morska będąca źródłem:
• białka, w tym 18 aminokwasów egzogennych
• błonnika
• 11 witamin: B1, B2, B3, B6, B12, C, D, K, kwas pantotenowy, kwas foliowy,
inozytol
• 14 minerałów, w tym m.in.: Ca, P, Fe, Cu, Cr

Spirulina jest bardzo skuteczna przy detoksykacji organizmu, spowalnia procesy starzenia, zwiększa odporność, polecana dla kobiet na dolegliwości związane z miesiączkowaniem i menopauzą, niweluje stres, polecana także dla anemików i osób ze zwiększoną zawartością cukru we krwi. Ma działanie antyalergiczne, antywirusowe i antynowotworowe. Bez dwóch zdań jest to superfood, który ma naprawdę zbawienny wpływ na organizm, jednak podobne efekty osiągniemy spożywając odpowiednie ilości natki pietruszki.

Kasza jaglana zamiast komosy ryżowej

Komosa ryżowa – inaczej zwana quinoa to roślina będąca źródłem pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych, flawonoidów, licznych witamin i minerałów. Stymuluje pracę układu immunologicznego Wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Chroni przed nowotworami, obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca, obniża poziom glukozy we krwi, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Świetną alternatywą dla quinoa jest polska kasza jaglana uważana za królową kasz. Kasza jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu dzięki czemu jest wskazana dla osób cierpiących na celiakię lub niedokrwistość. Kasza jaglana przywraca równowagę kwasowo-zasadową i zapobiega odwapnieniu kości, jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi. Nie uczula. Zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty likwidują wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko nowotworów. Kasza jaglana wpływa na poprawę koncentracji i
pamięć, pomaga również leczyć choroby żołądka i wątroby. Oczyszcza jelita i przyspiesza przemianę materii. Zawiera ona dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B i E oraz liczne minerały.

Katnova

Z marzeń o lepszej sylwetce założyłam bloga, w którym dzielę się z Czytelnikami swoimi doświadczeniami, a także eksperymentami kulinarnymi oraz własnymi przemyśleniami, mniej lub bardziej w strefie fit&healthy;). Lubię kuchnię prostą, lekką a zarazem różnorodną, taką która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy mojemu zdrowiu.
Nie jestem ekspertem kulinarnym, lecz jedną z tysięcy kobiet, które odnajdują przyjemność z gotowania. Wychodzę z założenia, że zdrowe odżywianie to nie aktualny trend w modzie, to nie weganizm, paleo, dieta białkowa, bezglutenowa czy niskotłuszczowa, lecz jest to świadoma umiejętność łączenia tych wszystkich składowych na jednym talerzu zwanym zdrowym odżywianiem.
Jestem przeciwniczką haseł „schudnij 10 kg w tydzień, wystarczy tylko..”, „wyrzeźbij swoje ciało w dwa tygodnie, wystarczy tylko”..wystarczy tylko, albo aż, cierpliwość, determinacja i systematyczność, a także silna wola i chęć zmiany na lepsze, i to właśnie moja recepta na sukces w każdej dziedzinie życia.

Skomentuj

Zostaw komentarz