fbpx
przepisy

Sałatka z buraczków z kruszonymi migdałami

Składniki:

2 buraki
2 garści miksu sałat
1 garstka migdałów
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu



Sposób przygotowania:

Buraki piekę do miękkości w naczyniu żaroodpornym około 1 godziny*. Następnie obieram je i kroję. W miseczce układam sałatę, pokrojone buraki i posypuję kruszonymi migdałami. Miód mieszam z octem balsamicznym i energicznie mieszając, dodaję powoli oliwę. Sałatkę skrapiam dressingiem.

*Zawsze wstawiam więcej buraków do pieczenia. Przynajmniej na 2–3 porcje.

Mikołaj Choroszyński

absolwent Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji oraz Uniwersytetu SWPS, pasjonat zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Wie doskonale, że nawet najlepiej przygotowana dieta jest nie do przyjęcia, jeżeli jest niesmaczna! Posiada doświadczenie jako dietetyk oraz psychodietetyk z wieloletnią praktyką w branży żywieniowej. Jest właścicielem poradni dietetycznej Bdieta (www.bdieta.pl). Jedyny w Polsce gastrocoach, dietetyk do zadań specjalnych!

Skomentuj

Zostaw komentarz