Składniki:
- duża kapusta włoska*
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 garści orzechów włoskich i migdałów
- 1 duża cebula
- kilkanaście pieczarek
- 2–3 łyżki oliwy
- tymianek
- sól
- pieprz
- sos
- 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych pelati
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka miodu
- sól morska
- pieprz czarny ziarnisty
Sposób przygotowania:
Z kapusty wykrawam głąba. Zdejmuję zniszczone wierzchnie liście. Zanurzam w garnku z gotującą się wodą na kilka minut. Następnie wyciągam i zdejmuję wierzchnie liście. Czynność powtarzam 2–3 razy, aż zdejmę praktycznie wszystkie liście.
Kaszę gotuję na sypko. To samo robię z soczewicą. Na patelni podsmażam na oliwie cebulkę i pieczarki z przyprawami. Następnie dodaję kaszę, soczewicę i sparzone, pokruszone orzechy. Całość mieszam i doprawiam do smaku. Przygotowuję przestudzone liście kapusty, odcinając z nich zgrubienie. Następnie nakładam dwie łyżki farszu i zawijam gołąbki. Można je jeszcze zapiec w naczyniu żaroodpornym przed polaniem sosem.
Smażę na oliwie grubo pokrojoną cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję mąkę i robię zasmażkę. Całość zalewam pomidorami. Zagotowuję, ciągle mieszając. Doprawiam solą, pieprzem i miodem. Sos można zblendować na koniec. Polewam nim zapieczone gołąbki i obsypuję natką pietruszki.
*Do gołąbków świetnie sprawdzą się również inne rodzaje kapusty. Ciekawie prezentują się w wersji z kapusty pekińskiej, ale trzeba uważać, by nie rozgotować liści.
Przepis pochodzi z książki Mikołaja Choroszyńskiego Dieta MIND. Sposób na długie życie.
Skomentuj