Składniki:
- ½ szklanki razowej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- oliwa
- jabłko
- cynamon
- miód
- sól
Sposób przygotowania:
Mąkę, kakao, jajko, szczyptę soli i odrobinę mleka wyrabiam razem na jednolitą masę. Konsystencja powinna być trochę rzadsza od śmietany. Pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym delikatnie przecieram patelnię oliwą i smażę naleśniki. Jabłka kroję w plasterki i prażę na suchej patelni przez 5–10 min. Cynamon ucieram w moździerzu. Jabłka na koniec doprawiam cynamonem i odrobiną miodu*.
*Jeżeli chcę bardziej pełnowartościowy posiłek, dodaję do jabłek jeszcze trochę twarogu.
Przepis pochodzi z książki Mikołaja Choroszyńskiego Dieta MIND. Sposób na długie życie
Skomentuj