Sałatki te, będą również idealną propozycją jako sałatka do potraw z grilla lub do obiadu. Sprawdzą się w każdej sytuacji.
I co najważniejsze… wszystkie zawierają ogromną ilość witamin i minerałów. Zostały skomponowane tak, aby ich wartości odżywcze były jak najlepiej wchłaniane.
Poniżej znajdziesz kilka propozycji składników, z których możesz wykonać przepyszne i lekkie posiłki.
Sałatka żurawinowo- oscypkowa
Składniki:
Rukola (2 garści)
Sałata masłowa (2 garści)
Suszona żurawina (garść)
Warkocze z oscypka/ cały oscypek
Orzechy włoskie (garść)
Oliwa z oliwek (3 łyżki)
Papryka żółta (1 sztuka)
Składniki połączyć w dużej misce, wymieszać i podzielić na porcje.
Sałatka z tuńczyka
Składniki:
Papryka zielona (1 sztuka)
Roszponka (4 garści)
Tuńczyk z puszki (1 sztuka)
Świeży ogórek (1 sztuka)
Rzodkiewka (2 sztuki)
Migdały (garść)
Czerwona cebulka (1/2)
Składniki połączyć w dużej misce, wymieszać i podzielić na porcje.
Sałatka wiosenna
Składniki:
Awokado (1 sztuka)
Kiełki z rzodkiewki lub brokuła
Pomidor (1 sztuka)
Ocet balsamiczny (3 łyżeczki)
Ugotowane jajko x 2
Starty żółty ser (garść)
Czerwona cebula ( ½)
Świeży ogórek (1 sztuka)
Składniki połączyć w dużej misce, wymieszać i podzielić na porcje.
Sałatka orzeźwiająca
Składniki:
Wyciśnięty sok z połówki cytryny
Rukoa (3 garści)
Jabłko (1 sztuka)
Nasiana chia (1 łyżeczka)
Gruszka (1 sztuka)
Orzechy nerkowca (garść)
Suszone pomidory (3 sztuki)
Ocet balsamiczny (3 łyżeczki)
Wykonanie oczywiście jak to w każdej sałatce. Mieszamy wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach i gotowe. Polecam składniki posiekać w drobną kosteczkę lub paski. Dla lepszego smaku możemy pozostawić sałatkę w lodowce na 1h, żeby smak sałatki był intensywniejszy.
Ponadto wedle smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do każdej sałatki zalecam dodać oliwę z oliwek lub ojej lniany. Dzięki temu witaminy, które są w warzywach będą lepiej wchłaniane.
Smacznego!
Skomentuj