Papaina, kluczowy enzym obecny w papai, jest doskonałym środkiem wspomagającym trawienie, często używanym w mieszankach zmiękczających. Zaprojektowałam tę słodką, kremową, wyglądającą niczym jadalne konfetti salsę, aby pasowała do halibuta, ale salsa przeniesie każdą rybę lub danie z kurczaka od niebytu do zachwytu.
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 0 minut
Otrzymasz: 2 porcje
Porcja zawiera (3 łyżki):
Kalorie: 55; Całkowity tłuszcz: 4,5 g
(0,5 g nasyconego, 3 g jednonienasyconego);
Węglowodany: 4 g;
Białko: 1 g; Błonnik: 2 g;
Sód: 55 mg
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę papai
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę awokado
- 3 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
- 3 łyżki drobno pokrojonej świeżej kolendry
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- szczypta cayenne
Sposób przygotowania:
Umieścić wszystkie składniki w misce i delikatnie wymieszać. Dla uzyskania optymalnego smaku przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut przed podaniem.
Przechowywanie: Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Wariant:
Zastąp papaję mango, ananasem lub pomidorem. Zamiast czerwonej papryki użyj ziaren granatu.
Skomentuj