Owocowo-warzywne koktajle nie bez powodu podbiły serca tak wielu osób. Dostarczają nam wiele witamin i minerałów, więc śmiało możemy zastąpić nimi śniadanie, lunch lub kolację. Największym ich plusem jest łatwość przygotowania. Wystarczy kilka warzyw i owoców, odrobina wody, blender i kilka chwil.
Właściwości Zielonych Koktajli:
- duża dawka oczyszczającego chlorofilu – dla detoksu organizmu,
- bogate w żelazo, magnez, potas, prowitaminę A, kwas foliowy, witamin z grupy B, witaminę C i E oraz białko,
- wspomagają odchudzanie, poprawiają przemianę materii,
- niszczą wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu,
- odkwaszają organizm i oczyszczają go z toksyn,
- wspomagają leczenie anemii,
- wspomagają leczenie cukrzycy,
- mają działanie przeciwzapalne,
- regulują cykle miesiączkowe,
- poprawiają koloryt skóry,
- przyspieszają gojenie się ran i wspomagają krzepliwość krwi,
- mają korzystny wpływ na wzrok,
- stymulują system immunologiczny organizmu,
- dodają energii,
- regulują ciśnienie tętnicze
Na co warto zwrócić uwagę:
Podstawową zasadą jest spożywanie koktajlu jako aperitif, a nie jako deser. W ten sposób odżywcze składniki zostaną lepiej przyswojone i nie będą ulegać fermentacji w przewodzie pokarmowym. Idealnie byłoby sięgać po soki i koktajle z samego rana, na pierwszy posiłek.
Dobrze jest zachować przerwę ok. 1 – 2 godzin po zjedzeniu posiłku, a po wypiciu koktajlu poczekać z kolejnym posiłkiem ok. 20 – 40 minut.
Zielone koktajle można przechowywać do 3 godzin w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak oczywiście najlepiej wypić go zaraz po przygotowaniu.
Ważne jest to, by nie pić codziennie tych samych kombinacji warzywno-owocowych, zwłaszcza w przypadku szpinaku, który zawiera szczawiany – spożywane w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i żelaza.
Zasady komponowania Zielonych Koktajli:
Dla dobrego smaku i pożądanego zielonego koloru zaleca się komponować koktajle na zasadzie 60/40 = 60% owoców i 40% warzyw.
Baza + zielone warzywa liściaste + ulubione owoce lub warzywa + NNTK (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) + superfood + białko + przyprawy
Baza (250 ml):
woda, woda kokosowa, mleko kokosowe, świeżo wyciskany sok, herbata ziołowa
Zielone warzywa (garść):
szpinak, szpinak, szczaw, sałaty, rukola, roszponka, młoda zielona kapusta, cykoria, pokrzywa i inne zioła, seler naciowy,
Owoce/warzywa(50-100g):
banany, arbuz, jabłko, mango, grejpfrut, pomarańcza, cytryna, limonka, kiwi, ananas, owoce leśne, wiśnie, maliny, truskawki, ogórek, pomidor, burak, seler, papryka słodka, awokado, pietruszka.
NNKT (1 łyżka):
olej lniany, olej z konopi, olej kokosowy, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek
Superfood (garść):
nasiona chia, jagody goji, aloes, acai, chlorella, spirulina i inne algi, maca, kokos
Białko (30 g):
roślinne odżywki białkowe, nasiona konopii, orzechy (laskowe, migdały, włoskie), pestki (dyni, słonecznika), siemię lniane, masło orzechowe
Przyprawy (szczypta):
imbir, kurkuma, cynamon, sproszkowane chili
Możemy dodać syrop klonowy, miód, płatki owsiane lub jaglane.
Kilka koktajlowych propozycji:
- Liście świeżego szpinaku, ananas, jabłka, mango, pomarańcza, zielona pietruszka.
- Natka pietruszki, jabłka, banan, cytryna (lub sok z cytryny).
- Seler naciowy, kiwi, pomarańcza, sok z cytryny, miód.
- Liście świeżego szpinaku, sok z jabłek, mango, mięta.
- Jarmuż, śliwki, jabłka, banan, imbir.
- Szpinak, pomarańcza, imbir, sok jabłkowy.
- Sok z pomarańczy, mango, jarmuż i spirulina.
- Szpinak, mango, ananas, sproszkowany sok z młodego jęczmienia.
- Pietruszka, banan, maliny, siemię lniane, mleko migdałowe.
- Jarmuż, chlorella, cytryna, siemię lniane.
To tylko przykładowe przepisy na koktajle. Możesz dowolnie łączyć składniki i tworzyć własne kombinacje smakowe i odżywcze. Wystarczy, że będziesz pamiętać o właściwościach danego produktu i odpowiednio łączyć go z innymi.
Skomentuj