Zgodnie z tradycją, herbaciane krzewy Tencha osłania się przed słońcem trzcinowymi matami co najmniej 2 – 3 tygodnie przed planowanymi zbiorami po to, by spowolnić ich wzrost. Dzięki temu zabiegowi liście nabierają odcieni bladej zieleni i specyficznego intensywnego aromatu. Zebrane liście suszy się, a następnie miele w specjalnych granitowych żarnach, na drobny proszek.
10 KORZYŚCI Z HERBATY MATCHA
1. Jest silnym antyoksydantem,
Matcha zawiera około 137 razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata, Matcha ma antyoksydantów niż:
Jagody Goji 6.2 razy więcej
Gorzka czekolada 7 razy więcej
Dzikie borówki 17 razy więcej
Szpinak 60.5 razy więcej
2. Działa odmładzająco i antyrakowo,
Matcha zawiera olbrzymie ilości katechin, zwalczających wolne rodniki w organizmie. Najważniejszym z nich jest EGCG (Galusan epigallokatechiny), który jest 100 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina C i 25 razy silniejszym niż witamina E. W przeciwieństwie do witamin, EGCG nie rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury. Posiada antyrakowe właściwości. Jak udowodnili Japońscy badacze, EGCG przyczynia się między innymi do hamowania rozrostu guza.
3. Pomaga w odchudzaniu,
Matcha przyśpiesza przemianę materii i aż czterokrotnie zwiększa efektywność spalania kalorii przez ludzki organizm, bez jednoczesnego podnoszenia ciśnienia tętniczego krwi, czy zwiększania częstotliwości tętna. Matchę można zaliczyć do naturalnych termogeników.
4. Oczyszcza organizm z toksyn,
Matcha ma najwyższy poziom zawartości chlorofilu wśród wszystkich dostępnych herbat, który wspaniale detoksykuje organizm. Pomaga pozbyć się z ciała toksyn, trucizn, metali ciężkich. Spożywana regularnie przywraca prawidłowe działanie gospodarki hormonalnej. Żadna inna zielona herbata nie wykazuje tak dobroczynnego efektu gdy chodzi o detoksykację całego ciała.
5. Obniża poziom złego cholesterolu,
Herbata pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a jednocześnie zwiększa poziom dobrego cholesterolu (HDL) i tym samym maleje ryzyko choroby sercowo-naczyniowej.
6. Wzmacnia układ odpornościowy,
Katechiny w zielonej herbacie matcha mają właściwości antybiotyków, wzmacniających ogólnie odporność. Dodatkowo, już jedna filiżanka tej herbaty dostarcza znaczących ilości potasu, witaminy A i C, żelaza, białka i wapnia.
7. Rozjaśnia umysł,
Matcha zawiera dużo kofeiny i L-teaniny, dzięki czemu zapewnia wyjątkową jasność umysłu. Innym efektem działania L-teaniny jest produkcja dopaminy i serotoniny, poprawiających nastrój i wspomagających lepsze zapamiętywanie oraz koncentrację.
8. Działa uspokajająco,
Pomaga zmniejszyć stres, zwiększając aktywność fal mózgowych alfa, które indukują stan relaksu bez uczucia zmęczenia czy senności.
9. Podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość
Poziom energii po wypiciu filiżanki matchy może się utrzymywać ponad 6 godzin. Mimo zawartości kofeiny w matchy, po jej spożyciu nie pojawiają skutki uboczne typowe dla stanu po wypiciu kawy, takie jak nadpobudliwość, wysokie ciśnienie i nerwowość. Poczucie przypływu energii, jest stabilniejsze, niż w przypadku stymulacji kawą, bo kofeina rozprowadzana jest we krwi w miarowych dawkach. Nie ma też zagrożenia poczuciem
odpływu energii, na które skarżą się konsumenci mocnych kaw. 80 miligramów kofeiny w filiżance matchy, odpowiada 90-150 miligramom w porcji kawy.
10. Ma niesamowity smak
W odróżnieniu do innych herbat, matcha nie potrzebuje żadnych dodatków typu cukier, mleko czy cytryna. Jej smak jest naturalny, tzw “umami” zwany przez japończyków “5 smakiem”.
Sposób parzenia matchy:
1 płaską łyżeczkę dodajemy do 150-200 ml przegotowanej wody o temperaturze 70-80 ºC i energicznie mieszamy japońską miotełką do herbaty, aż do jej rozpuszczenia (można użyć elektrycznego spieniacza do mleka). Jak w przypadku każdego napoju zawierającego kofeinę, nie należy przesadzać. Zaleca się picie maksymalnie trzech filiżanek dziennie i unikanie konsumpcji na 4-6 godzin przed snem.
Skomentuj