fbpx
przepisy

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów i curry
Szparagi są bogate w saponiny – fitoestrogeny, których właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe wielokrotnie udowodniono. Spożywanie ich poprawia ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru we krwi oraz poprawia kontrolę nad poziomem tłuszczów we krwi.

Krem ze szparagów i curry jest doskonałym połączeniem dwóch bardzo silnych prozdrowotnych składników.

Szparagi to pożywny i smaczny dodatek do każdej diety. Mają niską zawartość kalorii i są doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym błonnika, kwasu foliowego i witamin A, C i K. Dodatkowo, jedzenie szparagów ma wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych, w tym utratę wagi, lepsze trawienie, wspierają zdrowie ciąży i niższe ciśnienie krwi. Szparagi są bogate w saponiny – fitoestrogeny, których właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe wielokrotnie udowodniono. Spożywanie ich poprawia ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru we krwi oraz poprawia kontrolę nad poziomem tłuszczów we krwi. Mają również właściwości moczopędne.

Kurkuma zawarta w paście curry jest pomocna w zaburzeniach trawienia, wzmacnia odporność, wspomaga pracę wątroby i mózgu.  Zmniejsza również ryzyko nowotworu, a także powstrzymuje rozwój choroby. Kurkuma wspomaga też pracę serca i świetnie wpływa na skórę.



Krem ze szparagów i curry

Składniki:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • ½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  •  ½ łyżki zielonej pasty curry (opcjonalnie)
  • 5 szklanek świeżych szparagów pokrojonych na kawałki 2,5 cm (2 wiązki)
  • 4 szklanki brukwi pociętej w kostki 2,5 cm
  • 4 szklanki bulionu warzywnego do pokrycia warzyw
  •  ¼ pęczka pietruszki drobno pokrojonej
  • 1½ łyżeczki soli morskiej (lub więcej do smaku)
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1–2 szklaki mleka kokosowego do smaku
  • woda (w razie potrzeby)

 

Na średnim ogniu rozgrzej oliwę w dużym garnku do gotowania zupy, dodaj cebulę, czosnek i pastę curry (do doprawienia oliwy). Dodaj szparagi i brukiew. Wlej tyle bulionu, by pokrył warzywa – nie za dużo (zawsze można rozrzedzić zupę na końcu, gdy zajdzie taka potrzeba).
Dodaj posiekaną pietruszkę. Dopraw solą i świeżym pieprzem do smaku. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień do średniego. Gotuj przez 20 minut, do momentu aż brukiew będzie miękka (sprawdź widelcem). Zdejmij garnek z ognia. Używając blendera, zmiksuj zupę do gładkości. Połóż ponownie garnek z zupą na ogniu i dodaj mleka kokosowego. Wymieszaj i delikatnie podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Skosztuj i dopraw do smaku.

Przepis na krem ze szparagów i curry pochodzi z książki Cherie Calbom, Dieta przeciwzapalna. Jak przywrócić równowagę, Wydawnictwo M, Kraków 2017.

Chcesz dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących z jedzenia szparagów? Przeczytaj:

Dlaczego warto jeść zielone szparagi?

Dlaczego ten przepis jest wyjątkowy? Przeczytaj, co daje tej zupie kurkuma:

Niezwykłe właściwości kurkumy + praktyczne przepisy!

Krem ze szparagów i curry, to nie jedyny przepis ze szparagami, jakim możemy się podzielić. Sprawdź, też inne:

Szparagi zapiekane w szynce Serrano podane z jajkiem poche

Napój wspierający nerki

Cherie Calbom

ukończyła studia w zakresie dietetyki na Bastyr University. Jest autorką ponad trzydiestu książek na temat zdrowego odżywiania, w tym takich bestsellerów jak: "The Juice Lady’s Big Book of Juices and Green Smoothies" czy "The Juice Lady’s Turbo Diet".

Skomentuj

Zostaw komentarz