fbpx
przepisy

Korzenne migdałowe fit-makaroniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ⅛ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta mielonego kardamonu
  • ⅛ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ szklanki białek jajek ekologicznych (ok. 2 jajka)
  • ¾ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem. W misce połączyć następujące suche składniki: mąka migdałowa, cynamon, kardamon, cukier, ziele angielskie oraz sól. Do małej miski wlać białka i ubić lekko widelcem.Do miski z suchymi składnikami dodać 3 łyżki białek, ekstrakt waniliowy i migdałowy i wymieszać szpatułką. Konsystencja powinna być wilgotna i miękka, ale na tyle sztywna by móc wilgotnymi rękami uformować z ciasta kulę. Jeśli jest zbyt sztywne dodać nieco więcej białek. Małą łyżeczką nabierać ciasto i formować w dłoniach kulki. Umieścić je na przygotowanej blasze w 5-centymetrowych odstępach, spłaszczyć wierzch wilgotnym palcem. Na wierzchu każdego ciasteczka można wcisnąć cały migdał lub kilka płatków. Piec około 15 min, aż będą suche i złote. Obejrzeć spody. Powinny być złotobrązowe. Natychmiast wyjąć z piekarnika i ostudzić przed podaniem.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia długowiecznych.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz