Koktajl z wiśniami, mlekiem roślinnym i odrobina kakao to pomysł na przysmak, który jest jednocześnie skarbnicą dobroczynnych składników. Można go pić bez wyrzutów sumienia. Każdy łyk pomaga naszemu sercu, naczyniom krwionośnym i stawom.
Badania przeprowadzone przez University of California w Davis wykazały, że regularne spożywanie wiśni przez 28 dni skutkuje obniżeniem biochemicznych oznak stanu zapalnego we krwi, włączając w to obniżenie o 25% białka C-reaktywnego (CRP) – najszerzej przebadanego markera stanu zapalnego. Podniesiony poziom CRP we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru i chorób serca.
Koktajl wiśniowo-czekoladowy
Składniki:
- 1 łyżka niesłodzonego nieprzetworzonego kakao w proszku
- ½ szklanki mrożonych wiśni
- ½ szklanki mleka kokosowego, migdałowego lub lnianego
- ½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- kilka kropli stewii
- kostki lodu według uznania
Włóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przepis na koktajl z wiśniami, kakaem i mlekiem roślinnym pochodzi z książki Cherie Calbom, Dieta przeciwzapalna. Jak przywrócić równowagę, Wydawnictwo M, Kraków 2017.
Chcesz wiedzieć więcej o zdrowotnych właściwościach wiśni? Przeczytaj:
7 imponujących korzyści zdrowotnych wiśni i czereśni, o których nie mieliście pojęcia!
Koktaj z wiśniami to nie jedyny sposób na pyszne wykorzystanie tych zdrowych owoców.
Sprawdź także inne nasze przepisy z wykorzystaniem wiśni:
Skomentuj