Owoc znany jako Awokado lub Smaczliwka, powinien być elementem pełnowartościowej diety każdego z nas. Jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz tzw. ,,zdrowych tłuszczy”, które nadają mu wysokiej kaloryczności. Nie należy jednak z niego rezygnować, a wręcz wprowadzić do codziennego jadłospisu. Poniżej przedstawiamy dwa szybkie i proste przepisy z jego wykorzystaniem.
BROWNIE Z AWOKADO
Składniki:
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 1 banan
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki owsianej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki erytrolu, ksylitolu lub zwykłego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 krople aromatu waniliowego
- posypka czekoladowa
Przygotowanie:
Awokado wydrążamy łyżką i przekładamy do miski. Dodajemy połówkę banana, jajka, kakao, mąkę, erytrol, proszek do pieczenia, szczyptę soli, aromat i wszystko razem blendujemy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, ja wybrałam kwadratową 20×20. Na wierzch dodajemy pokrojonego banana i posypkę czekoladową. Pieczemy 35 minut w 190 stopniach.
WEGAŃSKI SMOOTHIE BOWL
Składniki:
- 1 małe, dojrzałe awokado
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka erytrolu, ksylitolu lub zwykłego cukru
- ulubione dodatki na wierzch
Wszystkie składniki blendujemy, przekładamy do miseczki i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Skomentuj