Świeże jagody to popularny letni przysmak. Mają słodki smak, są soczyste i odżywcze.
Można je jeść świeżo zebrane lub wykorzystywać do różnych przepisów. W zimie zaś warto zdecydować się na mrożony zamiennik – najlepiej wykorzystać letnie zbiory z własnego ogródka (http://borowka.pl). Są bardzo zdrowe, dlatego stanowią jedno z zaleceń Diet MIND. Wykazano, że chronią przed chorobami serca i rakiem, a także mogą pomóc w utrzymaniu wytrzymałości kości, zdrowia psychicznego i zdrowego ciśnienia krwi.
Fakty dotyczące jagód
- Jagody zawierają związek roślinny zwany antocyjanem. Daje on im zarówno niebieski kolor, jak i wiele korzyści zdrowotnych.
- Jagody mogą wspomóc zdrowie serca, wytrzymałości kości, zdrowie skóry, ciśnienie krwi, leczenie cukrzycy. Są przydatne w profilaktyce raka i stanach pogorszonego zdrowia psychicznego.
- Jedna filiżanka borówek zapewnia 24 procent zalecanej dziennej dawki witaminy C.
- Użyj jagód do przepysznych gofrów, naleśników, jogurtu, płatków owsianych lub płatków śniadaniowych, wymieszaj je w smoothie lub dodaj do babeczek, batoników owsianych i ciastek
- Osoby stosujące rozcieńczalniki krwi, takie jak warfaryna, powinny porozmawiać z lekarzem przed zwiększeniem spożycia borówek, ponieważ wysoka zawartość witaminy K może wpływać na krzepnięcie krwi.
Korzyści
Jak już pisaliśmy rodzaj flawonoidów zwanych antocyjaninami daje jagodom wiele korzyści zdrowotnych. Flawonoidy są związkami roślinnymi, które często mają silne działanie przeciwutleniające. Spożywanie różnych owoców i warzyw od dawna wiązane jest ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób związanych ze stylem życia. Wiele badań sugeruje, że spożycie pokarmów roślinnych, takich jak jagody, zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca i ogólnej śmiertelności. Produkty roślinne mogą również promować zdrowie włosów i skóry, zwiększoną energię i powodując utratę wagi.
Mrożenie borówek jest często omawiane przez ekspertów. Mówi się, że proces zamrażania może zmniejszyć siłę korzyści zdrowotnych borówki amerykańskiej. Jedno z badań wykazało, że w ciągu 6 miesięcy przechowywania antocyjany uległy degradacji o 59%. Nie jest to jednak potwierdzone, a różne źródła przyjmują różne postawy w tej kwestii, czy zamrażanie jagód zmniejsza ich wpływ na zdrowie. W razie wątpliwości kupuj świeże, organiczne jagody lub korzystaj tych ze swojego ogrodu.
Chociaż potrzebne są dalsze badania, jagody są silnie powiązane z różnymi elementami zdrowego trybu życia.
Utrzymywanie zdrowych kości
Jagody zawierają żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan, cynk i witaminę K. Każdy z nich jest składnikiem kości. Odpowiednie spożycie tych minerałów i witamin przyczynia się do budowy i utrzymania struktury i siły na dłużej.
Żelazo i cynk odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu elastyczności kości i stawów.
Niskie spożycie witaminy K wiąże się z większym ryzykiem złamań. Jednak odpowiedni jej poziom poprawia wchłanianie wapnia i może zmniejszyć utratę wapnia.
Obniżenie ciśnienia krwi
Utrzymanie niskiego poziomu sodu jest niezbędne do utrzymania ciśnienia krwi na zdrowym poziomie. Jagody są wolne od sodu.
Zawierają za to potas, wapń i magnez. Niektóre badania wykazały, że dieta uboga w te minerały wiąże się z wyższym ciśnieniem krwi. Uważa się, że odpowiednie spożycie tych minerałów w diecie pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Borówki a cukrzyca
Badania wykazały, że osoby z cukrzycą typu 1, które stosują dietę o wysokiej zawartości błonnika, mają niski poziom glukozy we krwi, a osoby z cukrzycą typu 2, które ją stosują, mogą poprawić poziom cukru we krwi, lipidów i insuliny. Jedna filiżanka borówek zawiera 3,6 grama błonnika.
Duże badanie kohortowe opublikowane w 2013 r. sugeruje, że niektóre owoce mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 u dorosłych.
W trakcie badania 6,5 procent uczestników rozwinęło cukrzycę. Naukowcy odkryli jednak, że spożywanie trzech porcji jagód, winogron, rodzynek, jabłek lub gruszek tygodniowo zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 o 7 procent.
Ochrona przed chorobami serca
Błonnik, potas, kwas foliowy, witamina C, witamina B6 i pozostałe składniki odżywcze w jagodach wspierają zdrowie serca. Brak cholesterolu z jagód jest również korzystny dla serca. Zawartość błonnika pomaga zaś zmniejszyć całkowitą ilość cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Witamina B6 i kwas foliowy zapobiegają gromadzeniu się związku znanego jako homocysteina. Nadmierne nagromadzenie homocysteiny w organizmie może uszkodzić naczynia krwionośne i prowadzić do problemów z sercem.
Według badań przeprowadzonych przez Harvard School of Public Health i University of East Anglia, w Wielkiej Brytanii regularne spożywanie antocyjanów może zmniejszyć ryzyko zawału serca o 32 procent u młodych kobiet w średnim wieku.
Badanie wykazało, że kobiety, które spożywały co najmniej trzy porcje jagód lub truskawek tygodniowo, uzyskały najlepsze wyniki.
Zapobieganie nowotworom
Witamina C, witamina A i różne inne składniki odżywcze w jagodach działają jako silne przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Badania sugerują, że przeciwutleniacze mogą hamować wzrost guza, zmniejszać stan zapalny w organizmie i pomagać w zapobieganiu lub spowalnianiu raka przełyku, płuc, jamy ustnej, gardła, śluzówki macicy, trzustki, prostaty i jelita grubego.
Jagody zawierają również kwas foliowy, który odgrywa ważną rolę w syntezie i naprawie DNA. Może to zapobiec powstawaniu komórek nowotworowych z powodu mutacji w DNA.
Poprawa zdrowia psychicznego
Badania populacyjne wykazały, że spożywanie borówek jest związane z wolniejszym spadkiem funkcji poznawczych u starszych kobiet.
stwierdzono również, że oprócz zmniejszenia ryzyka uszkodzenia poznawczego jagody mogą poprawić pamięć krótkotrwałą i koordynację ruchową.
Wartości odżywcze
Jedna filiżanka świeżych jagód zawiera:
84 kalorii
0 g cholesterolu
1,1 g białka
0,49 g tłuszczu
21,45 g węglowodanów
3,6 g błonnika pokarmowego
14,74 g cukrów ogółem
Ta sama porcja jednej filiżanki zapewnia:
24 procent dziennej witaminy C
5 procent dziennej witaminy B6
36 procent dziennej witaminy K
Jagody zapewniają również:
9 mg wapnia
0,41 mg żelaza
114 mg potasu
9 mg magnezu
18 mg fosforu
1 mg sodu
0,24 mg cynku
9 mg folianu
Skomentuj