Przepis pochodzi z książki “Jedz zielone” autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz – możesz ją kupić tutaj.
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- 3 banany
- 1/3 łyżeczki spiruliny
- 1 łyżka pestek granatu
- 2 świeże figi
- 1 kiwi
- 2 łyżki borówek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki malin (mogą być mrożone)
- •2 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych
- 1 łyżka siekanych orzechów nerkowca
- 1 łyżka siekanych orzechów włoskich
- ½ jabłka
- kilka listów mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Szpinak opłukać i osuszyć, następnie zmielić z bananem i spiruliną na gładką masę. Wylać do miseczek. Na gotową masę wyłożyć wszystkie dodatki: płatki, orzechy, pokrojone owoce. Można dodatkowo polać odrobiną syropu klonowego lub miodu. Udekorować listkami mięty.
Skomentuj