Spożywanie dużej ilości cukru jest szkodliwe dla zdrowia. Wiąże się z chorobami takimi jak otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby serca. Niestety badania pokazują, że wiele osób spożywa za dużo cukru. Przeciętny człowiek może jeść około 15 łyżeczek (60 gramów) cukru dziennie i nawet nie zdawać sobie z tego sprawy! Duża część dziennego spożycia cukru jest ukryta w różnych przetworzonych produktach spożywczych, z których wiele jest sprzedawanych jako zdrowe.
Oto 8 sposobów, w jakie firmy spożywcze ukrywają zawartość cukru w żywności.
1. Ukrywanie cukru pod inną nazwą
Cukier to ogólna nazwa nadawana krótkim węglowodanom, które nadają twojemu jedzeniu słodki smak. Jednak ma on wiele różnych form i nazw.
Możesz rozpoznać niektóre z tych nazw, takich jak glukoza, fruktoza i sacharoza. Jednak nie wszystkie jest tak łatwo zidentyfikować. Ponieważ firmy spożywcze często używają cukrów o nietypowych nazwach, składnik ten może być trudny do wykrycia na etykietach.
Suchy cukier
Aby zapobiedz przypadkowemu spożywaniu zbyt dużej ilości cukru, zwróć uwagę na te ukryte cukry na etykietach żywności:
- Słód jęczmienny
- Cukier buraczany
- Brązowy cukier
- Cukier maślany
- Kryształy soku trzcinowego
- Cukier trzcinowy
- Cukier kryształowy
- Cukier kokosowy
- Słodzik kukurydziany
- Krystaliczna fruktoza
- Cukier daktylowy
- Dekstran, proszek słodowy
- Etylowy maltol
- Koncentrat soku owocowego
- Cukier inwertowany
- Maltodekstryna
- Maltoza
- Cukier Muscovado
- Panela
- Cukier palmowy
- Organiczny cukier surowy
- Rapadura
- Odparowany sok z trzciny cukrowej
Syropy
Cukier dodaje się także do żywności w postaci syropów. Syropy są zwykle gęstymi płynami wytwarzanymi z dużych ilości cukru rozpuszczonego w wodzie. Występują w wielu różnych produktach spożywczych, najczęściej w zimnych napojach lub innych płynach.
Do popularnych syropów, na które należy zwrócić uwagę na etykietach żywności, należą:
- Nektar z agawy
- Syrop z karobu
- Złoty syrop
- Syrop kukurydziany o wysokokiej zawartości fruktozy
- Miód
- Syrop słodowy
- Syrop klonowy
- Melasa
- Syrop owsiany
- Syrop z otrębów ryżowych
- Syrop ryżowy
2. Używanie wielu różnych rodzajów cukru
Na opakowanych produktach spożywczych, składniki są wymienione wagowo , przy czym główne składniki są wypisane w pierwszej kolejności. Im więcej jednego elementu, tym wyżej na liście się pojawia. Producenci żywności często to wykorzystują. Aby ich produkty wyglądały na zdrowsze, używają w jednym produkcie mniejszych ilości cukru, ale za to trzech lub czterech jego rodzajów. Cukry te pojawiają się następnie w odpowiednim miejscu na liście składników, dzięki czemu produkt ma niski poziom cukru – a jednocześnie cukier jest jednym z jego głównych składników.
Na przykład niektóre batony białkowe – uważane za zdrowe – są bardzo bogate w cukier. W jednym może być aż 30 gramów dodanego cukru. Kiedy czytasz etykiety żywności, zwracaj na to uwagę!
3. Dodawanie cukru do żywności, w której byś się go nie spodziewał
Zdrowy rozsądek podpowiada, że kawałek ciasta lub batonik prawdopodobnie zawiera dużo cukru. Mimo to niektórzy producenci żywności wlewają cukier do potraw, które nie zawsze są uważane za słodkie. Przykłady obejmują płatki śniadaniowe, sos do makaronu oraz jogurt. Niektóre kubki jogurtu mogą zawierać aż 6 łyżeczek cukru.
Nawet batony śniadaniowe pełnoziarniste, które mogą wydawać się dobrym wyborem, mogą mieć w sobie do 4 łyżeczek cukru. Ponieważ wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że te produkty zawierają cukier, nie zdają sobie też sprawy z tego, jak dużo go konsumują. Jeśli kupujesz żywność pakowaną lub przetworzoną, przeczytaj etykietę i sprawdź zawartość cukru – nawet jeśli uważasz, że wybrane jedzenie jest zdrowe.
4. Stosowanie „zdrowych” cukrów zamiast sacharozy
Firmy spożywcze również sprawiają, że niektóre z ich produktów wydają się zdrowe, wymieniając cukier na alternatywny środek słodzący uważany za zdrowy. Te nierafinowane substancje słodzące są zwykle wytwarzane z soku, owoców, kwiatów lub nasion roślin. Nektar z agawy jest jednym z tego przykładów. Produkty z tymi słodzikami często posiadają etykiety z napisem: „nie zawierają rafinowanego cukru” lub „bez cukru”. Oznacza to po prostu, że nie zawierają białego cukru.
Cukry te mogą wydawać się zdrowsze, ponieważ niektóre mogą mieć nieco niższy indeks glikemiczny (GI) niż zwykły cukier i dostarczają kilku dodatkowych składników odżywczych. Jednak ilość składników odżywczych dostarczanych przez te cukry jest zazwyczaj bardzo niska. Co więcej, cukier nierafinowany jest nadal cukrem.
Obecnie nie ma dowodów wskazujących na to, że korzystne jest zamianie jednej formy cukru na inną, zwłaszcza jeśli nadal jesz go zbyt dużo.
Do typowych słodzików o wysokiej zawartości cukru, często oznaczanych jako zdrowe, należą:
- Syrop z agawy
- Syrop brzozowy
- Cukier kokosowy
- Miód
- Syrop klonowy
- Cukier surowy
- Cukier trzcinowy
- Syrop z buraków cukrowych
Jeśli widzisz te słodziki na etykiecie żywności, pamiętaj, że są one nadal cukrem i powinny być spożywane z umiarem.
5. Łączenie dodanych cukrów z naturalnymi cukrami na liście składników
Niektóre produkty spożywcze, takie jak owoce, warzywa i produkty mleczne, zawierają naturalnie występujące cukry. W przeciwieństwie do dodatku cukru zwykle nie stanowią one zagrożenia dla zdrowia.
Dzieje się tak dlatego, że naturalnie występujące cukry są na ogół trudne do spożycia w dużych ilościach. Chociaż niektóre owoce zawierają duże ilości naturalnie występującego cukru, ich zawartość błonnika i przeciwutleniaczy łagodzi wzrost poziomu cukru we krwi. Błonnik w owocach i warzywach jest również dość sycący, co sprawia, że pokarmy te są trudniejsze do przejedzenia. Dodatkowo, zapewniają wiele korzystnych składników odżywczych, które mogą zmniejszyć ryzyko popularnych chorób.
Na przykład jedna filiżanka (240 ml) mleka zawiera 13 gramów cukru. Jednak otrzymujesz również 8 gramów białka i około 25% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę D.
Ta sama porcja Coca-coli zawiera prawie dwa razy więcej cukru i innych składników.
Należy pamiętać, że etykiety żywności nie rozróżniają cukrów naturalnych i dodanych. Zamiast tego wymieniają wszystkie cukry jako pojedynczą ilość. To sprawia, że trudno jest określić, ile cukru znajduje się naturalnie w twoim jedzeniu i ile jest do niej dodane. Jeśli jednak jesz głównie pełnowartościowe, nieprzetworzone produkty spożywcze – w przeciwieństwie do produktów pakowanych lub przetworzonych – większość konsumowanych cukrów w nich zawarta będzie naturalna.
6. Dodawanie zapewnienia o zdrowotności danego produktów
Nie zawsze łatwo jest stwierdzić, które produkty na półce są zdrowe, a które nie. Producenci często opatrują opakowania zapewnieniami, że produkt jest zdrowy, co sprawia, że niektóre produkty wydają się być zdrowe, gdy tak naprawdę są pełne cukru.
Najczęstsze przykłady haseł obejmują: „naturalne”, „zdrowe”, „niskotłuszczowe”, „light” i „fit”. Chociaż produkty te mogą mieć niską zawartość tłuszczu i kalorii, często są przygotowane z dodatkiem cukru. Postaraj się zignorować te chwyty marketingowe i uważnie przeczytaj etykietę.
7. Obniżenie wielkości porcji zalecanej do spożycia
Przemysł spożywczy regularnie zmniejsza rozmiar zalecanej porcji, aby zamaskować, ile cukru zużywasz. Innymi słowy, pojedynczy produkt, taki jak mini pizza lub butelka napoju, może składać się z kilku porcji. Podczas gdy ilość cukru w każdej z tych porcji może być niska, zazwyczaj zjadłbyś tych porcji dwa lub trzy razy więcej, niż napisano na opakowaniu.
Aby uniknąć tej pułapki, dokładnie zbadaj liczbę porcji na opakowaniu. Jeśli mały produkt spożywczy ma wiele porcji, jego skonsumowanie może skończyć się zjedzeniem większej ilości cukru niż zamierzałeś.
“Zapowiedz”