fbpx
porady zdrowa kuchnia

Mikroelementy z wielkanocnego stołu

śniadanie wialkanocne



Święta tuż tuż! Co planujecie przyrządzić na śniadanie wielkanocne? Warto więc dowiedzieć się jakie dobroci kryją się na naszym stole i czego sobie nie żałować.

Śniadanie wielkanocne – ca warto położyć na stole?

Chrzan

Chrzan- posiada wiele właściwości leczniczych i zawiera spore ilości cennych minerałów dla naszego organizmu. Dlaczego jeszcze warto go stosować? Ma działanie antybakteryjne. Chrzan jest rewelacyjny do leczenia zatkanych zatok, kataru.

W chrzanie znajdują się glukozynolany, które mają działanie przeciwnowotworowe. Z badań wynika, że produkty bogate w izotiocyjaniany ograniczają występowanie raka pęcherza, a także wykazują hamujące działanie na komórki raka płuc i przełyku.

Chrzan warto dodać do ciężkostrawnych potraw, ponieważ pobudza produkcję soków żołądkowych, tym samym przyspieszając trawienie pokarmu.

Posiada również wiele witamin i minerałów takich jak: witamina C, witamina A, witaminy z grupy B, fosfor, magnez.



Buraczki

To skarbnica dla naszego układu krwionośnego. Buraczki są rewelacyjne dla osób chorujących na anemię i białaczkę. Sportowcy również nie powinni nimi gardzić. Co takiego magicznego jest w buraczkach ?

Zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy, które zwiększają przepływ tlenu w krwi. Zawarte w nich składniki obniżają poziom cholesterolu, co spowalnia choroby układu krwionośnego. Są często stosowane w diecie dla chorych na miażdżycę lub po zawałach serca.

Zawierają również sporo kwas foliowego, który jest niezbędny dla kobiet starających się o dziecko jak i tych w ciąży.  Buraczki wzmacniają odporność i działają przeciwwirusowo.

Kliknij, aby przeczytać więcej na temat właściwości zdrowotnych buraków.



Jajko

Jajko to symbol życia. Do niedawna uważano, że jajka podnoszą cholesterol i nie należy jeść ich zbyt wiele. Obecnie zaleca się jedzenia jajek około 2/3 razy w tygodniu. Zawierają wiele witamin takich jak: ADEK. Posiadają sporą ilość białka i wapnia. Wybierając jajka warto zwrócić uwagę na kod i wybrać jajka z jak najniższą cyfrą.

0 – jaja z produkcji ekologicznej

1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu

2 – jaja z chowu ściółkowego

3 – jaja z chowu klatkowego

Wokół jajek narosło wiele mitów. Nie chcesz ich jeść, gdyż obawiasz się cholesterolu? Niesłusznie! Kliknij, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.

Jak widać w Święta nie musimy się bardzo objadać a zarazem możemy dostarczyć sporo wartościowych składników dla naszego organizmu. Śniadanie wielkanocne może być prawdziwą kopalnią makroelementów! Warto wiedzieć co ląduje na naszym talerzu.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz