Smacznie, klasycznie, aromatycznie. Udko z kurczaka w czosnku – w przypadku grilla samo podudzie, czyli ta podłużna część, którą łatwo trzymać w ręce podczas jedzenia – to proste danie, szybkie w przygotowaniu, jednocześnie dające gwarancję, że się uda.
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 czubata łyżeczka soli himalajskiej.
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Czosnek obieramy, trzy ząbki zgniatamy i dodajemy do kurczaka, dwa pozostaje kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do miski. Całość posypujemy solą oraz polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinę.
Grillujemy w folii lub bezpośrednio na ruszcie. Jeśli zdecydujemy się na tę drugą opcję, udka można smarować roztopionym masłem co 10-15 minut podczas odwracania ich na drugą stronę. To sprawi, że z zewnątrz będą chrupiące. Potrawa jest gotowa, gdy mięso odchodzi od kości. W zależności od stopnia rozpalenia grilla powinno to zająć około godziny.
Pamiętaj!
Upewnij się, że czosnek jest polski, a nie chiński. Kupuj tylko w sprawdzonych sklepach. Cała główka nie musi być kształtna. Najlepiej upewnić się nakłuwając jeden z ząbków i wąchając – polski czosnek, mimo że nie wszyscy go lubią, ma przyjemny zapach, pikantny, natomiast chiński często pachnie sztucznie, brzydko i ostro, choć wbrew pozorom wcale nie jest ostry.
Więcej przepisów na zdrowe dania z grilla znajdziesz w książce “Zdrowy Grill”!
Skomentuj