Nowe badania potwierdzają, że przesunięcie posiłków na wcześniejsze pory w ciągu dnia, może pomóc w utracie wagi. Ujawnia również, że utrata masy ciała z tego rodzaju harmonogramu posiłków jest prawdopodobnie spowodowana zmniejszeniem hormonu apetytu i głodu, a nie spalaniem kalorii.
Okazuje się, że jedzenie tylko między godziną 8:00 a 14:00 ogranicza apetyt.
Artykuł zamieszczony w czasopiśmie Obesity opisuje próbę, która pokazuje, jak czas posiłków wpływa na nasz metabolizm.
Autorzy piszą, że „jedzenie zsynchronizowane z rytmami okołodobowymi poprzez wczesne jedzenie w ciągu dnia wydaje się pomagać zmniejszać masę ciała i poprawiać zdrowie metaboliczne”.
Dodają jednak, że nie jest jasne, jakie mechanizmy mogłyby prowadzić do „skutków w postaci utraty wagi”.
W związku z tym nowe badanie jest „pierwszym randomizowanym badaniem mającym na celu ustalenie, w jaki sposób, gdy dopasowuje się spożycie pokarmu i częstotliwość posiłków, czas posiłku wpływa na 24-godzinny metabolizm energetyczny”.
Naukowcy porównali dwie grupy ludzi, którzy jedli te same trzy posiłki dziennie przez 4 dni, ale o różnych porach: harmonogram z ograniczonym i ściśle określonym czasem i harmonogram kontrolny.
W sumie 11 mężczyzn i kobiet ukończyło badanie: 6 w grupie pierwszej i 5 w grupie kontrolnej. Aby zakwalifikować się na próbę, uczestnicy musieli być w dobrym stanie zdrowotnym, mieć od 25 do 45 lat i mieć nadwagę.
Zmniejszony apetyt i wydzielanie hormonu głodu
Grupa I jadła śniadanie o 8:00, a swój ostatni posiłek dnia jadła o 14:00. Następnie pościły przez około 18 godzin przed śniadaniem następnego dnia.
Grupa kontrolna również zjadła śniadanie o 8:00, ale ich ostatni posiłek tego dnia był o 20:00. Dlatego pościły przez około 12 godzin przed śniadaniem następnego dnia.
Autorzy porównali schemat kontrolny „do mediany opisywanej pory śniadania i obiadu dla dorosłych Amerykanów”.
Czwartego dnia uczestnicy przeszli szereg testów w komorze oddechowej, aby zmierzyć ich metabolizm. Badane czynniki obejmowały spalone kalorie i ilość spalonego tłuszczu, węglowodanów i białek.
Uczestnicy oceniali również różne aspekty apetytu – takie jak głód, pragnienie i zdolność do jedzenia oraz uczucie pełności – wskazując swoje indywidualne postrzeganie tych środków na wizualnej skali.
Z próbek krwi i moczu, które uczestnicy dostarczali rano i wieczorem, zespół był również w stanie ocenić poziom hormonów głodu.
Wyniki pokazały, że spalanie kalorii nie różniło się znacznie między grupami. Jednak osoby z harmonogramem I miały niższy poziom hormonu głodu i odnotowały poprawę w niektórych aspektach apetytu.
Odkrycia ujawniają również, że grupa I była ponadto w stanie spalić więcej tłuszczu w ciągu 24 godzin.
Spekulując, dlaczego grupa I może promować spalanie tłuszczu, zespół sugeruje, że jedzenie ostatniego posiłku w ciągu dnia wczesnym popołudniem może pomóc ciału w przejściu ze spalania węglowodanów w spalanie tłuszczu na energię.
Naukowcy ostrzegają jednak, że ustalenia dotyczące spalania tłuszczu mają charakter wstępny i wymagają dłuższego badania w celu sprawdzenia i potwierdzenia, czy strategie takie ta badana mogą pomóc ludziom zrzucić tkankę tłuszczową.
Główny autor badań dr Courtney M. Peterson, adiunkt nauk żywieniowych na University of Alabama w Birmingham, mówi, że poprzednie badania nie były w stanie wyjaśnić, czy strategie związane z porą posiłków pomagają ludziom schudnąć poprzez zwiększenie spalania kalorii lub tłumienie apetyt.
Wyniki badań na zwierzętach wydają się sprzeczne z wynikami badań na ludziach. Niektóre badania oparte na gryzoniach sugerują, że strategie pomiaru czasu posiłków pomagają zmniejszyć wagę poprzez spalanie kalorii, podczas gdy inne tego nie potwierdzają.
Jednak Peterson i jego współpracownicy podkreślają, że te wcześniejsze badania nie mierzyły bezpośrednio spalania kalorii lub miały inne wady, które mogły zaszkodzić wynikom.
Skomentuj