Ogórek jest członkiem rodziny Cucurbitaceae, podobnie jak kabaczek i różne rodzaje melona. Ogórki są bogate w wodę i mają mało kalorii, tłuszczu, cholesterolu i sodu. Cechują cię łagodnym, orzeźwiającym smakiem i wysoką zawartość wody. Mogą być orzeźwiające i przyjemne do jedzenia w czasie upałów, ponieważ zapobiegają odwodnieniu. Najczęściej są spożywane na ostro, ale ściśle rzecz biorąc są to owoce.
Ogórki uprawiane są w Indiach do celów spożywczych i leczniczych od czasów starożytnych i od dawna stanowią część diety śródziemnomorskiej.
W zależności od rodzaju ogórek można pokroić do sałatki lub zjeść w całości jako przekąskę lub w celu oczyszczenia podniebienia po posiłku. Można je spożywać ze skórą lub bez niej.
Ogórek występuje również w wielu produktach kosmetycznych.
W tym artykule przeanalizowano zawartość składników odżywczych ogórka, jego potencjalne korzyści zdrowotne, porady dotyczące jedzenia lub stosowania ogórka oraz wszelkie potencjalne zagrożenia dla zdrowia.
Szybkie fakty o ogórku
- Ogórki składają się głównie z wody.
- Niektórzy używają ogórka do łagodzenia oparzeń słonecznych.
- Wczesne badania pokazują, że związek występujący w ogórkach może pomóc w walce z rakiem.
- Ogórki zawierają lignan, który może pomóc w walce z chorobami układu krążenia.
- Ogórek to wszechstronny pokarm, który można dodawać do różnych potraw.
Korzyści
Owoce i warzywa wszelkiego rodzaju oferują szereg korzyści zdrowotnych, dlatego warto włączać je do swojej diety.
Pokarmy roślinne, takie jak ogórek, są powiązane między innymi z niższym ryzykiem otyłości, cukrzycy, chorób serca, jednocześnie wpływając na zdrową cerę, zwiększoną energię i zdrową masę ciała.
Uważa się, że profil chemiczny ogórków zapewnia im szereg potencjalnych korzyści zdrowotnych.
1) Nawodnienie
Ogórki składają się głównie z wody i zawierają ważne elektrolity, dzięki czemu zapobiegają odwodnieniu podczas gorących letnich miesięcy oraz w czasie i po treningu.
Dodanie ogórka i mięty do wody może uczynić ją bardziej atrakcyjną do picia, a przez to przyczynić się do lepszego nawodnienia organizmu.
Nawodnienie jest ważne dla wielu aspektów naszego zdrowia, w tym dla utrzymania zdrowego jelita, zapobiegania zaparciom i unikania kamieni nerkowych.
2) Zdrowie kości
Wystarczające spożycie witaminy K wiąże się z zachowaniem zdrowia kości.
Jedna szklanka ogórka dostarcza 8,5 mikrograma witaminy K. Kobietom w wieku 19 lat i starszym zaleca się spożywanie 90 mikrogramów witaminy K każdego dnia, a mężczyznom 120 mikrogramów. Ogórek zawiera także wapń. Witamina K pomaga poprawić wchłanianie tego pierwiastka. Łącznie te składniki odżywcze przyczyniają się do dobrego zdrowia naszych kości.
3) Rak
Jako członek rodziny roślin Cucurbitaceae, ogórki zawierają wysoki poziom składników odżywczych zwanych kaburbitacynami, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi poprzez powstrzymanie proliferacji i przeżywania komórek rakowych.
Ogórki zawierają cucurbitacins A, B, C, D i E.
Obecnie nie ma dostępnych terapii przeciwnowotworowych wykorzystujących kabucbitacyny. Badania laboratoryjne przyniosły obiecujące wyniki, ale potrzeba więcej pracy, aby potwierdzić ich działanie przeciwnowotworowe.
4) Układ sercowo-naczyniowy
American Heart Association (AHA) zachęca ludzi do spożywania większej ilości błonnika, ponieważ może to zapobiec gromadzeniu się cholesterolu i wynikającym z tego problemom sercowo-naczyniowym. Ogórki są dobrym źródłem błonnika, szczególnie w skórze. Dostarczają również potasu i magnezu.
AHA zaleca również zmniejszenie sodu i zwiększenie spożycia potasu, aby zapobiec nadciśnieniu.
Ceburbitacyny w ogórku mogą również pomóc w zapobieganiu miażdżycy.
5) Cukrzyca
Badacze doszli do wniosku, że ogórki mogą pomóc kontrolować i zapobiegać cukrzycy.
Ogórki, a także kabaczek, tykwa, melon i inne pokrewne, zawierają Cucurbita ficifolia, co może pomóc w zmniejszeniu skoków poziomu cukru we krwi.
Stwierdzono również, że skórki ogórka pomagają w łagodzeniu objawów cukrzycy u myszy.
Jedna z teorii głosi, że ogórki stymulują uwalnianie insuliny i regulują metabolizm kluczowego hormonu w przetwarzaniu cukru we krwi, czyli glikogenu wątrobowego.
Mają także niski wynik na indeksie glikemicznym (GI), co oznacza, że dostarczają ważnych składników odżywczych bez dodawania węglowodanów, które mogą zwiększać poziom glukozy we krwi.
6) Skóra
Uważa się, że ogórki mają właściwości przeciwzapalne.
Pokrojony ogórek stosowany bezpośrednio na skórę ma działanie chłodzące i łagodzące, które zmniejsza obrzęk, podrażnienie i stany zapalne. Może złagodzić oparzenia słoneczne. Umieszczone na oczach mogą pomóc zmniejszyć poranne obrzęki.
Oto przykładowe domowe kosmetyki z wykorzystaniem ogórka:
Tonik: Ogórki zblenduj i odsącz w celu zebrania soku do przygotowania naturalnego tonera. Pozostaw na skórze na 30 minut, a następnie spłucz. Uważa się, że ma właściwości ściągające i pomaga oczyścić pory.
Maska do twarzy: Wymieszaj równe ilości soku z ogórka i jogurtu, aby stworzyć maskę do twarzy, która pomoże zmniejszyć suchą skórę i zaskórniki.
Właściwości odżywcze
1 szklanka surowego, pokrojonego ogórka ze skórką, o wadze około 52 gramów (g) zawiera:
- 49,52 g wody
- 8 kalorii
- 0,34 g białka
- 0,06 g tłuszczu
- 1,89 g węglowodanów, w tym 0,9 g błonnika i 0,87 g cukru
- 8 miligramów (mg) wapnia
- 0,15 mg żelaza
- 7 mg magnezu
- 12 mg fosforu
- 76 mg potasu
- 1 mg sodu
- 1,5 mg witaminy C.
- 4 mikrogramy (mcg) kwasu foliowego
Zawiera także tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B-6 i witaminę A.
Jedna filiżanka ogórka zapewnia około 11 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę K.
Ogórki zawierają również lignany. Badania sugerują, że mogą one zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i kilku rodzajów raka.
Rodzaje ogórków
Najczęściej dostępnym rodzajem ogórka jest szklarniowy lub tak zwany ogórek gruntowy. Mają ciemnozieloną skórkę i niewielką ilość nasion.
Inne typy obejmują:
Ogórki ormiańskie lub wężowe: są długie i poskręcane. Skóra jest cienka i ciemnozielona z jasnymi bruzdami. Są one często używane do potraw wytrawnych.
Japońskie ogórki: są ciemnozielone i wąskie. Skóra jest cienka z niewielkimi guzkami. Można je jeść w całości.
Ogórki Kirby: Są one często używane do marynat koperkowych. Mają cienką skórkę i małe nasiona i są chrupiące.
Ogórki cytrynowe: Są mniej więcej wielkości cytryny, o bladej skórze. Smak jest słodki i delikatny.
Ogórki perskie: Są krótsze i grubsze niż ogórek szklarniowy. Są chrupiące i smaczne do jedzenia.
Dziki ogórek lub Echinocystis lobata to szybko rosnąca roślina, która pochodzi z Ameryki Północnej. Ogrodnicy na ogół postrzegają ją jako chwast. Nie są jadalne.
Wskazówki dotyczące kupowania i przechowywania ogórka
Ogórki można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.
Niektóre są traktowane powłoką woskową po ich zerwaniu. Nie myj ich przed przechowywaniem, ale dokładnie umyj lub obierz przed spożyciem. Unikaj ogórków z pomarszczonymi lub uschniętymi końcami.
Skomentuj