Składniki:
- 1 kg agrestu (nieprzejrzałego)
- 1/4 litra wody
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Agrest oczyścić, umyć i odsączyć. Wodę z cukrem zagotować mieszając, odstawić z ognia, wsypać agrest i pozostawić do namoczenia na kilka godzin. Agrest w syropie ogrzewać, doprowadzając prawie do zagotowania i pozostawić do następnego dnia w chłodnym pomieszczeniu. Na drugi dzień konfitury powoli ogrzewać, doprowadzając znów prawie do zagotowania i przetrzymać n ogniu przez kilka godzin, aż owoce staną się szkliste. Przy gotowaniu konfitur z agrestu ważne jest powolne ogrzewanie, a niemocne gotowanie, gdyż agrest bardzo łatwo się rozgotowuje. W czasie gotowania usuwać szumowiny. Gorące konfitury wyłożyć do wygotowanych i osuszonych słoików. Przykryć wygotowanymi i osuszonymi zakrętkami i od razu dokręcić.
Skomentuj