Przepis pochodzi z książki “Kaszoterapia”
Składniki:
- kasza jaglana, sucha – ½ szklanki
- cukinia – ½ szt.
- papryka czerwona – 1,5 szt.
- orzechy włoskie – 5 szt.
- bazylia świeża – 2 gałązki
- czosnek – 1 ząbek
- sok z cytryny – 2 łyżeczki
- sól himalajska, pieprz czarny – do smaku
- rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, a następnie ugotuj według przepisu producenta. Rozgrzej piekarnik do 180°C i upiecz jedną paprykę do momentu, aż skórka lekko, ale równomiernie zabarwi się na czarny kolor. Przełóż ją do miski, przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Następnie obierz ją ostrożnie ze skórki. Połowę świeżej papryki pokrój w drobną kostkę.
Do malaksera przełóż obraną paprykę, orzechy włoskie, listki świeżej bazylii, czosnek, sok z cytryny oraz (opcjonalnie) świeży rozmaryn. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładkie pesto, dopraw do smaku. Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż ją około 2-3 minuty. Następnie dołóż kawałki czerwonej papryki. Dopraw solą, pieprzem i oregano do smaku. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj dokładnie z pesto. Następnie dodaj usmażone kawałki papryki i cukinii. Masę przełóż na talerze, a na koniec udekoruj danie posiekaną świeżą bazylią.
Skomentuj