fbpx
zdrowe ciało

Dlaczego potrzebujemy witaminy B3? Naturalne źródła, objawy niedoboru i nadmiaru



Witamina B3, znana również jako niacyna, jest jedną z ośmiu witamin z grupy B. Odgrywa rolę w przekształcaniu spożywanego jedzenia w energię. Pomaga ciału wykorzystywać białka i tłuszcze oraz utrzymuje zdrową skórę, włosy i układ nerwowy.

Inne możliwe korzyści z witaminy B3 wynikają z jej potencjalnych właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych i  obniżających poziom cholesterolu.

Inne nazwy witaminy B3 obejmują: nikotynamid, kwas nikotynowy, a także witamina PP, ponieważ zapobiega ona pelagrze.

Ciało wydala z moczem każdą niacynę, której nie potrzebuje. Nie magazynujemy niacyny, dlatego ludzie muszą spożywać ją codziennie w pożywieniu.

Zdrowa dieta może zaspokoić wszystkie potrzeby człowieka w zakresie witaminy B3. Niedobór witaminy B3 występuje rzadko.



Objawy niedoboru

W przeszłości niedobór niacyny był powszechny, szczególnie w południowych stanach USA. Teraz jednak większość ludzi otrzymuje wystarczającą ilość witaminy B3 w swojej diecie.

Według Urzędu ds. Suplementów Diety osoba bez witaminy B-3 może doświadczyć, objawów takich jak:

  • pigmentowana wysypka na skórze wystawionej na słońce
  • szorstki wygląd skóry
  • jasnoczerwony język
  • zmęczenie lub apatia
  • wymioty, zaparcia i biegunka
  • problemy z krążeniem
  • depresja
  • bół głowy
  • utrata pamięci
  • w ciężkich przypadkach omamy

Poważny brak witaminy B3 może powodować pellagrę. Ten stan może być śmiertelny.



Czynniki, które mogą prowadzić do niskich poziomów B-3 obejmują:

  • dieta uboga w tryptofany lub stan, który zmniejsza zdolność organizmu do przekształcania tryptofanu w niacynę, taki jak choroba Hartnupa lub zespół rakowiaka
  • niedożywienie, na przykład z powodu zaburzeń spożywania alkoholu, anoreksji i chorób zapalnych jelit
  • niskie spożycie witaminy B2, B6 lub żelaza, ponieważ może to zmniejszyć ilość tryptofanu przekształcającego się w niacynę

Zastosowania w medycynie

W przeszłości niektóre osoby łączyły witaminę B3 ze statynami w celu kontrolowania poziomu cholesterolu. Jednak badania nad tą kombinacją przyniosły mieszane wyniki, a niektóre osoby miały negatywne skutki.

Z tego powodu American College of Cardiology i American Heart Association nie zalecają stosowania tego leczenia.

Ryzyko

Ilość witaminy B3 w żywności nie powoduje skutków ubocznych. Jednak przyjmowanie dużych dawek witaminy B-3 jako suplementu może powodować działania niepożądane.

Obejmują one:

  • zaczerwieniona lub swędząca skóra
  • nudności
  • wymioty
  • zaparcie
  • bół głowy
  • wysypka
  • zawroty głowy




Nadmiar witaminy B3 może również:

  • zmniejszyć tolerancję glukozy i insulinooporność
  • wywołać atak u osób z dną moczanową
  • powodować problemy z oczami
  • prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych
  • zwiększyć ryzyko uszkodzenia wątroby
  • niższe ciśnienie krwi, co prowadzi do utraty równowagi i ryzyka upadków

Zalecane spożycie

Baza danych suplementów diety National Institute of Health (NIH) zaleca 16 miligramów dziennie witaminy B3 dla każdego, kto ma więcej niż 4 lata i spożywa dietę 2000 kalorii.

Na tej podstawie ci, którzy stosują dobrze zbilansowaną dietę, będą mieli tendencję do spożywania wystarczającej ilości niacyny z pożywienia.

Suplementy witaminy B można kupić w każdej aptece, ale zainteresowani powinni najpierw skonsultować się z lekarzem, aby upewnić się, że mogą je bezpiecznie przyjmować.

Źródła pokarmowe witaminy B3

Następujące pokarmy są dobrym źródłem witaminy B-3:

  • Wątroba wołowa: 85 g zawierają 14,9 mg lub 75 procent dziennej dawki
  • Grillowana pierś kurczaka: 85 g zawierają 10,3 mg lub 52 procent dziennej dawki
  • Pierś z indyka: 85 g  zawierają 10,0 mg lub 50 procent dziennej dawki
  • Łosoś sockeye: 85 g zawierają 8,6 mg lub 43 procent dziennej dawki
  • Gotowany brązowy ryż: Jedna filiżanka zapewnia 5,2 mg lub 26 procent dziennej dawki
  • Wzbogacone płatki śniadaniowe: Jedna porcja zawiera 5,0 mg lub 25 procent dziennej dawki
  • Suche prażone orzeszki ziemne: Jedna uncja tych orzechów zawiera 4,2 mg lub 21 procent dziennej dawki

Pokarmy bogate w tryptofan są dobrym źródłem niacyny. Organizm potrzebuje tryptofanu do wytwarzania białka, ale jeśli otrzyma jego dodatkową porcję, może przekształcić go w niacynę.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz