Błyskawiczna zupa-chłodnik, która nie tylko świetnie smakuje, ale też odpowiednio nawodni organizm.
Składniki:
- 2 nieduże, soczyste arbuzy (koniecznie w sezonie)
- mięsiste pomidory
- 1–2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- oliwa z oliwek extra virgine
- ocet balsamiczny
- plaster sera feta
- chrupiące pieczywo
Pomidory i arbuzy kroję na plasterki, a następnie w kostkę. Wrzucam do kielicha blendera, dodaję czosnek oraz papryczkę chilli wraz z pestkami (jeżeli jest bardzo ostra, daję jej odrobinę mniej). Dodaję jeszcze szczyptę soli oraz kilka łyżek oliwy. Całość blenduję na krem*, który przelewam do miseczek, dekoruję świeżymi ziołami (np. miętą), skrapiam octem balsamicznym, daję plaster sera, chrupiące pieczywo i wszystko skrapiam jeszcze odrobinę oliwą.
*W gorące dni zupa świetnie smakuje schłodzona. Pamiętajcie, że przy tak prostych przepisach niezwykle istotna dla całej potrawy jest jakość produktów, z których korzystacie.
Skomentuj