Według badań przeprowadzonych na 3000 osób picie czerwonego wina może być lepsze dla twojego mikrobiomu niż picie innych rodzajów alkoholu.
Dr Caroline Le Roy i jej koledzy z King’s College London odkryli, że osoby pijące czerwone wino mają większą różnorodność bakterii żyjących w jelitach, w porównaniu do osób, które piły piwo, cydr, białe wino lub alkohole wysoko procentowe. Zespół stwierdził, że jest to prawdą, nawet biorąc pod uwagę wiek, zamożność, dietę i status społeczno-ekonomiczny uczestników.
Uważa się, że posiadanie zróżnicowanej mieszanki drobnoustrojów jelitowych, a nie tylko kilku dominujących szczepów, jest dobre dla twojego zdrowia.
Zespół uważa, że osoby pijące czerwone wino mogą mieć większą mieszankę tych drobnoustrojów z powodu polifenoli, chemicznych substancji obronnych w czerwonym winie, które działają jako przeciwutleniacze. Odkrycia mogą częściowo wyjaśniać, dlaczego czerwone wino jest powiązane ze zdrowiem serca, mówi dr Le Roy.
Dodaje do tego, że rzadkie picie czerwonego wina, na przykład raz na dwa tygodnie, wydaje się wystarczające, aby zaobserwować wpływ na mikroflorę jelitową.
Ale to nie oznacza, że wszystko na temat czerwonego wina jest jasne i pewne. „Żaden lekarz nie zaleciłby picia z przyczyn medycznych, ponieważ wszelkie potencjalne korzyści polifenoli z czerwonego wina powinny być brane pod uwagę obok powiązań alkoholu z ponad 200 schorzeniami, w tym poważnych chorób i nowotworów”, mówi Sadie Boniface, z Institute of Alcohol Studies w Wielkiej Brytanii.
„Polifenole są również dostępne w innych produktach, nie tylko w czerwonym winie”, mówi Boniface
Skomentuj