Winogrona mają naprawdę wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu! Chociaż każdy rodzaj produktu ma swoje miejsce w diecie, przekąski w postaci zielonych, czerwonych lub fioletowych odmian mogą pomóc w uzyskaniu zalecanych 1–2 szklanek owoców, których potrzebujesz każdego dnia, zgodnie z zaleceniami dietetyków.
Niezależnie od tego, czy szukasz niskokalorycznej przekąski w czasie odchudzania, czy też żywności wypełnionej wodą, która może pomóc Twojej skórze, oto najważniejsze korzyści zdrowotne wynikające z regularnego jedzenia winogron.
1. Winogrona mogą pomóc w odchudzaniu lub utrzymaniu wagi.
Winogrona to niskokaloryczne, beztłuszczowe owoce o niskim indeksie glikemicznym. Zawierają również związki o właściwościach przeciwutleniających. Uważa się, że jeden z nich, resweratrol, wywołuje pewne reakcje, które mogą poprawić metabolizm energetyczny.
Badanie z 2016 r. połączyło diety bogate w przeciwutleniacze z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Jedna szklanka winogron ma około 100 kalorii, co czyni je wysokowydajną, bogatą w składniki odżywcze przekąską, którą można zjeść i nie martwić się o kalorie.
2. Są dobrym źródłem witaminy K i witaminy C.
Witamina K w winogronach i innych produktach wspiera zdrowe kości i tkanki, a przeciwutleniacz witamina C wspomaga gojenie i pomaga organizmowi wchłonąć żelazo. Oto, co jeszcze dostaniesz w jednej szklance porcji czerwonych lub zielonych winogron:
Kalorie: 104
Węglowodany ogółem: 27 gramów
Błonnik pokarmowy: 1 gram
Białko: 1 gram
Tłuszcz: 0 gramów
Witamina C: 27% zalecanego dziennego spożycia
Witamina K: 28% zalecanego dziennego spożycia
Tiamina: 7% zalecanego dziennego spożycia
Ryboflawina: 6% zalecanego dziennego spożycia
Witamina B6: 6% zalecanego dziennego spożycia
Potas: 8% zalecanego dziennego spożycia
Miedź: 10% zalecanego dziennego spożycia
Mangan: 5% zalecanego dziennego spożycia
3. Winogrona mają działanie przeciwzapalne.
Podobnie jak w innych produktach pochodzenia roślinnego, przeciwutleniacze w winogronach mogą zmniejszać uszkodzenia komórek poprzez ochronę błon komórkowych. Spożywanie około 1 do 2 szklanek winogron dziennie może pomóc w ochronie twoich tkanek poprzez ograniczenie reakcji chemicznych, które wywołują zapalenie w twoim ciele.
4. To zdrowa dla serca przekąska.
Jeśli chodzi o zdrowie układu sercowo-naczyniowego, winogrona należą do najlepszych przekąsek, na jakie możesz się zdecydować. Niektóre związki w winogronach pomagają regulować ciśnienie krwi, zmniejszają stany zapalne spowodowane stresem oksydacyjnym, poprawiają przepływ krwi i chronią układ naczyniowy.
5. Jedzenie winogron może pomóc Twojej skórze.
Określone fitoskładniki znajdujące się w kolorowych owocach i warzywach, takich jak winogrona, mogą chronić komórki skóry przed skutkami promieniowania UV, co wykazały niektóre badania.
6. Twój mózg też skorzysta.
Polifenole winogronowe mogą poprawiać funkcje poznawcze i chronić twoją głowę poprzez utrzymanie zdrowia i funkcji naczyń. Mogą również odgrywać rolę we wspieraniu prawidłowego funkcjonowania neuroprzekaźników i zmniejszaniu ryzyka szkodliwego utleniania, co wiąże się z niższym ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych w późniejszym wieku.
7. Mogą obniżyć ryzyko cukrzycy.
Resweratrol, jeden ze wzmacniających odporność przeciwutleniaczy występujących w winogronach, jest szczególnie związany z poprawą regulacji poziomu cukru we krwi poprzez wpływ na metabolizm węglowodanów. To powiedziawszy, produkty o smaku winogronowym mogą zawierać dużo dodanego cukru, co ma odwrotny efekt! Upewnij się, że jesz winogrona w najmniej przetworzonej formie (świeże lub liofilizowane winogrona lub wino!), aby czerpać korzyści.
8. Pomagają w utrzymaniu nawodnienia.
Mało znany fakt: winogrona zawierają 82% wody. Właściwe nawodnienie jest bezpośrednio związane z wyglądem skóry, regeneracją komórek i ogólnym zdrowiem. H2O dostajesz nie tylko z napojów. Pokarmy o dużej zawartości wody, takie jak winogrona mogą również pomóc w utrzymaniu nawodnienia skóry.
9. Zjedzenie większej ilości winogron może zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów.
Korzyści z warzyw i owoców sprawiają, że zastanawiamy się nad wyborem posiłków i przekąsek. Pokarmy o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, takie jak winogrona, są powiązane z niższym ryzykiem niektórych nowotworów poprzez ochronę DNA komórkowego, zmniejszenie stresu oksydacyjnego i ograniczenie reakcji inicjujących wzrost i rozwój nowotworu.
10. Picie winogron ma również zalety!
Gdybyś potrzebował zdrowotnego powodu, aby napić się wina: związki fenolowe w winogronach są nadal obecne po przejściu przez proces fermentacji, np. kiedy stają się winem. Cały szereg badań łączy regularne spożywanie wina (oczywiście z umiarem!) ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych i ogólną poprawą zdrowia. Wypijmy za to! 🙂
Skomentuj