fbpx
porady zdrowa kuchnia

Aż 8 korzyści zdrowotnych mango. Zawierają ponad 20 witamin i minerałów!



Mango otrzymało jakiś czas temu tytuł najczęściej spożywanego owocu na świecie. Nie bez powodu – ma ono szereg korzyści zdrowotnych.

Istnieje wiele różnych rodzajów mango. Różnią się kolorem, kształtem, smakiem i rozmiarem pestki. Podczas gdy kolor skóry mango może różnicować się od zielonego do czerwonego, żółtego lub pomarańczowego, jego miąższ jest przeważnie złotożółty. Owoce mają słodki i kremowy smak, a do tego zawierają ponad 20 witamin i minerałów.

Korzyści

Spożywanie wszelkiego rodzaju owoców i warzyw od dawna wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób związanych ze stylem życia.

Wiele badań sugeruje, że zwiększone spożycie pokarmów roślinnych, do których należy mango, zmniejsza ryzyko otyłości i ogólnej śmiertelności, cukrzycy i chorób serca oraz promuje zdrową cerę i włosy, zwiększoną energię i ogólną niższą wagę.

Mango może pomóc w ochronie i wzmocnieniu organizmu na następujące sposoby:

Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej

Zeaksantyna, przeciwutleniacz, znajdująca się w mango, odfiltrowuje szkodliwe niebieskie promienie świetlne, dlatego uważa się, że odgrywa ochronną rolę w zdrowiu oczu. Prawdopodobnie zapobiega też uszkodzeniom spowodowanym zwyrodnieniem plamki żółtej.

Wykazano również, że większe spożycie wszystkich owoców (trzy lub więcej porcji dziennie) zmniejsza ryzyko i postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.



Zapobieganie astmie

Ryzyko zachorowania na astmę jest niższe u osób spożywających duże ilości niektórych składników odżywczych. Jednym z tych składników odżywczych jest beta-karoten, występujący w mango, papai, morelach, brokułach, kantalupie, dyni i marchwi.

Rak

Diety bogate w beta-karoten mogą również odgrywać rolę ochronną przed rakiem prostaty. Z kolei w badaniu przeprowadzonym przez Harvard School of Public Health’s Department of Nutrition i wykazano, że zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

W badaniu przeprowadzonym przez Texas AgriLife Research naukowcy zajmujący się żywnością testowali ekstrakty polifenoli z mango na tkance raka okrężnicy, piersi, płuc, białaczki i raka prostaty. Wykazano, że mango mają pewien wpływ na wszystkie badane nowotwory, ale były najbardziej skuteczne w przypadku raka piersi i jelita grubego.

Naukowcy planują przeprowadzić badanie uzupełniające. Będą one koncentrować się na osobach ze zwiększonym stanem zapalnym w jelitach, a zatem wyższym ryzykiem raka, niż występuję u osób całkowicie zdrowych.

Zdrowe kości

Niskie spożycie witaminy K wiąże się z większym ryzykiem złamań kości. Jest ona bardzo ważna dla poprawy wchłaniania wapnia, a przez to niezbędnego dla optymalnego zdrowia kości.

Cukrzyca

Badania wykazały, że osoby z cukrzycą typu 1, które spożywają dietę bogatą w błonnik, mają niższy poziom glukozy we krwi, zaś osoby z cukrzycą typu 2 mogą mieć w ten sposób poprawiony poziom cukru we krwi, lipidów i insuliny. Jedna filiżanka mango dostarcza około 3 gramów błonnika.



Trawienie

Mango, ze względu na zawartość błonnika i wody, pomaga zapobiegać zaparciom oraz wpływa na regularność wypróżnień i zdrowie przewodu pokarmowego.

Choroba serca

Zawartość błonnika, potasu i witamin w mango pomaga zapobiegać chorobom serca. Zwiększenie spożycia potasu wraz ze zmniejszeniem spożycia sodu jest najważniejszą zmianą w diecie, jaką osoba może wprowadzić, aby zmniejszyć ryzyko nadciśnienia.

Skóra i włosy

Mango są również świetne dla włosów, ponieważ zawierają witaminę A, składnik odżywczy niezbędny do produkcji sebum, który utrzymuje włosy w odpowiednim nawilżeniu. Witamina A jest również niezbędna do wzrostu wszystkich tkanek ciała, w tym skóry i włosów.

Odpowiednie spożycie witaminy C, występującej w zaledwie 1 szklance mango dziennie, jest potrzebne do budowy i utrzymania kolagenu, który zapewnia właściwą strukturę skóry i włosów.



Jedna filiżanka pokrojonego w kostkę mango zawiera:

100 kalorii
1 gram białka
0,5 grama tłuszczu
25 gramów węglowodanów (24 gramów cukru i 3 gramów błonnika)
100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
35 procent witaminy A.
20 procent kwasu foliowego
10 procent witaminy B-6
8 procent witaminy K i potasu

Mango zawiera również znaczące ilości miedzi, wapnia i żelaza, a także przeciwutleniaczy, takich jak zeaksantyna i beta-karoten.

Jak włączyć je do diety?

Naucz się nie oceniać dojrzałości mango po jego kolorze i miękkości. Poszukaj świeżych mango, które poddają się lekkiemu naciskowi. Unikaj owoców z wieloma czarnymi piegami na skórze. Niedojrzałe owoce będą nadal dojrzewać w temperaturze pokojowej. Gdy osiągniesz pożądaną dojrzałość, przechowuj je w plastikowej torbie w lodówce przez 2-3 dni. Mango smakuje najlepiej, gdy jest lekko schłodzone.

  • Jednym z najlepszych sposobów na delektowanie się mango jest po prostu pokrojenie go w kostkę.
  • Zrób tropikalna sałatkę z owoców tropikalnych ze świeżą papają, ananasem i mango. Będzie to pyszny i zdrowy deser!
  • Wrzuć mango do szklanki lemoniady, mrożonej herbaty lub wody, aby uzyskać odrobinę świeżego owocowego smaku.
  • Zrób świeżą salsę z papai, mango, jalapeno, czerwonej papryki i pieprzu chipotle i użyj jako dodatek do meksykańskich potraw, np. taco lub burrito.
  • Dodaj kilka plasterków mrożonego mango do koktajli. Połącz z sokiem ananasowym, mrożonymi truskawkami i greckim jogurtem, aby uzyskać słodką tropikalną ucztę.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz