Na cztery porcje
Składniki
Do kalafiora:
1/2 kg kalafiora (różyczki)
2 łyżki stołowe. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sałatka
1/4 szklanki sok cytrynowy
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 pęczek jarmużu, grube żyłki usunięte, posiekany
1/4 małej czerwonej cebuli, bardzo drobno pokrojonej
1/3 szklanki pokruszonego sera feta
1/3 szklanki rodzynków
1/3 szklanki orzeszków piniowych lub fistaszków
Sposób przygotowania
Na dużą blaszkę do pieczenia wrzuć różyczki kalafiora z oliwą z oliwek i 1/8 łyżeczki soli i pieprzu. Piecz w piekarniku o temperaturze 220° C przez 25 minut lub do momentu, aż łodygi będą miękkie.
W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj jarmuż z sosem. Odstaw na co najmniej 5 minut.
Do jarmużu dodaj kalafior, cebulę, ser feta, rodzynki i prażone orzeszki piniowe. pomieszaj wszystko sotroznie do połączenia składników i sosu.
Skomentuj