Wszyscy znamy i kochamy amerykańskie pancakes. Są przepyszne, puszyste i cudownie rozpływające się w ustach. Nie należą jednak do najzdrowszych, dlatego przygotowałam dla Was kilka przepisów na pancakes w “odchudzonej’’ wersji. Dzięki tym recepturom możemy cieszyć się ich smakiem każdego dnia. Koniecznie wypróbujcie !
DAKTYLOWE PANCAKES ( 16 sztuk )
Składniki:
- 6 łyżek mąki orkiszowej lub innej
- 10 daktyli
- 3 łyżki kefiru
- 1 łyżka twarogu
- 2 jajka
- cynamon
POLEWA: - 1 łyżka masła orzechowego
- 4 łyżki mleka roślinnego
Wykonanie: Daktyle moczymy w 4 łyżkach wrzątku przez ok 30 minut, a następnie blendujemy wszystkie składniki na gładką masę. Smażymy na patelni do naleśników.
MARCHEWKOWE PANCAKES ( 7 sztuk )
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 2 jajka
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- ⅓ szkl mleka roślinnego
- 1 łyżka jogurtu
- 2 łyżki erytrolu lub innego słodzidła
POLEWA:
- 3 łyżki jogurtu
- garść mrożonych malin
Wykonanie: Marchewkę ścieramy na małych oczkach i dodajemy resztę składników. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy na patelni do naleśników.
PEANUT BUTTER PANCAKES ( 8 sztuk )
Składniki:
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- 6 łyżek kefiru
- 1 łyżka płatków owsianych
błyskawicznych
- 2 łyżki dowolnej mąki
- cynamon
POLEWA:
- 4 łyżki kefiru
- 1 łyżka masła orzechowego
Wykonanie: wszystkie składniki zblendować i smażyć na patelni do naleśników.
Skomentuj