fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Amerykańskie pancakes w zdrowej wersji



 

Wszyscy znamy i kochamy amerykańskie pancakes. Są przepyszne, puszyste i cudownie rozpływające się w ustach. Nie należą jednak do najzdrowszych, dlatego przygotowałam dla Was kilka przepisów na pancakes w “odchudzonej’’ wersji. Dzięki tym recepturom możemy cieszyć się ich smakiem każdego dnia. Koniecznie wypróbujcie !

 

DAKTYLOWE PANCAKES ( 16 sztuk )


Składniki:

 

  • 6 łyżek mąki orkiszowej lub innej
  • 10 daktyli
  • 3 łyżki kefiru
  • 1 łyżka twarogu
  • 2 jajka
  • cynamon

    POLEWA:
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 4 łyżki mleka roślinnego

    Wykonanie: Daktyle moczymy w 4 łyżkach wrzątku przez ok 30 minut, a następnie blendujemy wszystkie składniki na gładką masę. Smażymy na patelni do naleśników.

 

 



MARCHEWKOWE PANCAKES ( 7 sztuk )


Składniki:

  • 1 mała marchewka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • ⅓ szkl mleka roślinnego
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2 łyżki erytrolu lub innego słodzidła

    POLEWA:
  • 3 łyżki jogurtu
  • garść mrożonych malin

    Wykonanie: Marchewkę ścieramy na małych oczkach i dodajemy resztę składników. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy na patelni do naleśników.

 



PEANUT BUTTER PANCAKES ( 8 sztuk )

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 6 łyżek kefiru
  • 1 łyżka płatków owsianych
    błyskawicznych
  • 2 łyżki dowolnej mąki
  • cynamon

    POLEWA:
  • 4 łyżki kefiru
  • 1 łyżka masła orzechowego

    Wykonanie: wszystkie składniki zblendować i smażyć na patelni do naleśników.

Aleksandra Kuszneruk

Skomentuj

Zostaw komentarz