Słyszeliście o angince? Jeśli nie, to koniecznie o niej przeczytajcie. Anginka, czyli pelargonia o pachnących liściach, w Europie uprawiana jest jako roślina doniczkowa. Obecnie nieco zapomniana i rzadziej spotyka, posiada wiele właściwości zdrowotnych. Do tego warto zaznaczyć, że anginka to roślina stosunkowo łatwa w uprawie. Stąd też hodować ją mogą nawet osoby, które nieszczególnie mają czas i ochotę na pielęgnowanie domowego ogródka.
Właściwości przeciwzapalne
Anginka bogata jest we flawonoidy, dzięki czemu działa przeciwzapalnie. Sprawdza się jako wsparcie w leczeniu infekcji. Działa również przeciwbólowo, a także zmniejsza obrzęk. Najczęściej wykorzystuje się ją w leczeniu infekcji ucha. Właściwości przeciwzapalne anginki sprawiają również, iż roślina ta sprawdzi się w łagodzeniu dolegliwości związanych z reumatyzmem. Sprawdź, jakie inne zioła będą dobre na ból stawów
Wzmocnienie odporności
Anginka to roślina o dużej zawartości witaminy C, która z kolei jest silnym antyoksydantem. Dzięki temu roślina ta wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega infekcjom.
Działania uspakajające
Napar z anginki korzystnie wpływa na układ nerwowy. Roślina ta sprzyja rozluźnieniu się i wyciszeniu emocji. Dzięki temu ułatwia także zasypianie. Z tego względu warto sięgnąć po napar z angliki po ciężkim i stresującym dniu.
Obniżenie ciśnienia krwi
Pelargonia pachnąca korzystnie wpływa także na funkcjonowanie układu krążenia. Obniża ona bowiem ciśnienie krwi. Taki efekt możemy uzyskać dzięki wdychaniu aromatu z liści.
Działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
Dzięki wspomnianym już wcześniej flawonoidach oraz witaminie C, anginka wykazuje działania przeciwbakteryjny i przeciwwirusowe. W związku z tym okazuje się ona szczególnie przydatna w walce z grypą i przeziębieniem.
Ochrona przed kleszczami i komarami
Latem anginka może okazać się szczególnie przydatną rośliną. Może ona bowiem stanowić środek ochronny przeciw komarom i kleszczom. Dzieje się tak dzięki zawartych w niej olejkach eterycznych. Jak stworzyć środek odstraszający insekty? Bardzo prosto. Pokrój drobno liście rośliny, włóż do butelki lub słoika, a następnie zalej je alkoholem (najlepiej wódką). Po około 10 dniach środek będzie gotowy.
Anginka – roślina o wielu zastosowaniach
Anginkę można wykorzystać na wiele sposobów. Można zrobić z niej napar lub dodać ją do potraw, np. sosów, sałatek lub zup. Jak juz wyżej wspominano, możn również przyrządzić z niej środek na insekty, któy należy wetrzeć w skórę.
Skomentuj