fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Arbuzowe gazpacho – idealny przepis na upały!



Błyskawiczna zupa-chłodnik, która nie tylko świetnie smakuje, ale też odpowiednio nawodni organizm.

Składniki:

  • 2 nieduże, soczyste arbuzy (koniecznie w sezonie)
  • mięsiste pomidory
  • 1–2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  •  oliwa z oliwek extra virgine
  • ocet balsamiczny
  •  plaster sera feta
  • chrupiące pieczywo



Pomidory i arbuzy kroję na plasterki, a następnie w kostkę. Wrzucam do kielicha blendera, dodaję czosnek oraz papryczkę chilli wraz z pestkami (jeżeli jest bardzo ostra, daję jej odrobinę mniej). Dodaję jeszcze szczyptę soli oraz kilka łyżek oliwy. Całość blenduję na krem*, który przelewam do miseczek, dekoruję świeżymi ziołami (np. miętą), skrapiam octem balsamicznym, daję plaster sera, chrupiące pieczywo i wszystko skrapiam jeszcze odrobinę oliwą.

*W gorące dni zupa świetnie smakuje schłodzona. Pamiętajcie, że przy tak prostych przepisach niezwykle istotna dla całej potrawy jest jakość produktów, z których korzystacie.

Mikołaj Choroszyński

absolwent Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji oraz Uniwersytetu SWPS, pasjonat zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Wie doskonale, że nawet najlepiej przygotowana dieta jest nie do przyjęcia, jeżeli jest niesmaczna! Posiada doświadczenie jako dietetyk oraz psychodietetyk z wieloletnią praktyką w branży żywieniowej. Jest właścicielem poradni dietetycznej Bdieta (www.bdieta.pl). Jedyny w Polsce gastrocoach, dietetyk do zadań specjalnych!

Skomentuj

Zostaw komentarz