Według badań na myszach cząsteczka tłuszczu występująca tylko u awokado wykazuje właściwości wzmocnienia wrażliwości na insulinę.
Okazuje się, że awokado to nie tylko smaczny dodatek do diety. Zawiera cząsteczkę tłuszczu, która może bezpiecznie zmniejszyć oporność na insulinę.
Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Guelph w Kanadzie sugeruje, że ten związek, który zawiera tylko awokado, może zapobiegać cukrzycy typu 2 u myszy.
Zespół przetestował również bezpieczeństwo zastosowania tego związku u ludzi. Opublikowali podsumowanie swoich odkryć w czasopiśmie Molecular Nutrition & Food Research.
Problem z cukrzycą typu 2
Cukrzyca typu 2 uniemożliwia organizmowi skuteczne przetwarzanie glukozy we krwi.
U osób bez cukrzycy przetwarzanie odbywa się za pomocą hormonu trzustkowego – insuliny. U osób z cukrzycą ciało albo nie wytwarza wystarczającej ilości hormonu, albo nie może go skutecznie wykorzystać.
Każdy rodzaj cukrzycy może spowodować, że we krwi pozostanie zbyt dużo glukozy, niezdrowy stan, który – jeśli pozostanie niezarządzany – może spowodować szereg poważnych problemów, w tym choroby serca, udar mózgu oraz uszkodzenie nerek lub nerwów.
„Opowiadamy się za zdrowym odżywianiem i ćwiczeniami fizycznymi jako rozwiązaniem problemu, ale dla niektórych osób jest to trudniejsze niż mogłoby się wydawać. Wiemy to od dziesięcioleci, że otyłość i cukrzyca nadal stanowią poważny problem zdrowotny”. – Nawaz Ahmed, główny autor artykułu
Badania University of Guelph, prowadzone przez profesora nadzwyczajnego, doktora Paula Spagnuolo, dotyczyły w szczególności insulinooporności.
Według autorów badania oporność na insulinę występuje, gdy mitochondria w komórkach nie mogą w wystarczającym stopniu spalać kwasów tłuszczowych poprzez utlenianie. W cukrzycy utlenianie jest niepełne.
Poznaj AvoB
Omawiany związek jest cząsteczką tłuszczu zwaną awokatyną B lub AvoB.
W ramach badania naukowcy karmili myszy dietą wysokotłuszczową przez 8 tygodni, aby spowodować otyłość i insulinooporność. Następnie zespół dodał AvoB do diety połowy myszy przez następne 5 tygodni.
Pod koniec 13 tygodni myszy, które przyjęły AvoB, przybierały na wadze wolniej niż ich odpowiedniki w grupie kontrolnej, a ich wrażliwość na insulinę wzrosła.
Naukowcy doszli do wniosku, że AvoB działał przeciwko niekompletnemu utlenianiu mitochondrialnych kwasów tłuszczowych w mięśniu szkieletowym i trzustce, zapewniając całkowite utlenienie tłuszczów, a tym samym prowadząc do poprawy tolerancji glukozy i wykorzystania, zwiększając wrażliwość gryzoni na insulinę.
Bezpieczeństwo stosowania AvoB u ludzi
W osobnym, podwójnie zaślepionym, kontrolowanym placebo badaniu klinicznym u ludzi naukowcy badali działanie suplementu AvoB w połączeniu ze średniozbilansowaną zachodnią dietą przez 60 dni.
Dawki wynosiły 50 lub 200 mg. Pod koniec próby naukowcy ustalili, że uczestnicy dobrze tolerowali związek. Zespół nie stwierdził żadnych negatywnych skutków w wątrobie, mięśniach lub nerkach i nie wykazał toksyczności zależnej od dawki.
Odnotowano także pewną utratę masy ciała wśród uczestników, choć autorzy badania uznali to za statystycznie nieistotne.
Co dalej?
Dr Spagnuolo i zespół projektują badania kliniczne w celu oceny skuteczności AvoB u ludzi. Już otrzymali zgodę od Health Canada na sprzedaż AvoB w postaci proszku i tabletek, być może do przyszłego roku trafią do aptek.
Na nieszczęście dla siedzących miłośników awokado, Spagnuolo ostrzega, że samo jedzenie awokado nie zapewni wystarczającej ilości AvoB, aby osoba mogła uzyskać potencjalną korzyść.
Ilość tego związku jest różna w poszczególnych owocach i pozostaje niejasne – na razie – dokładnie, w jaki sposób organizm wydobywa go z awokado.
Dalsze badania ujawnią, czy AvoB okaże się brakującym elementem trudnej układanki zarządzania cukrzycą.
Skomentuj