Owoce są ważną częścią zdrowej diety. Są bogate w niezbędne składniki odżywcze niezbędne naszemu ciału do zachowania zdrowia. Podczas gdy owoce takie jak pomarańcze, banany, gruszki, winogrona, jabłka itp. są powszechnie spożywane przez nas wszystkich, istnieją pewne owoce, których większość z nas nie zna lub nigdy nie jadło. Pigwa jest jednym z tych owoców, które warto poznać ponieważ są bogate w składniki odżywcze. Dowiedz się, jakie są korzyści zdrowotne pigwy.
Pigwa jest zasadniczo pachnącym owocem należącym do rodziny Rosaceae, do którego należą również jabłka i gruszki. Pochodzi z ciepłych i umiarkowanych regionów Azji Południowo-Zachodniej. Pigwa jest owocem sezonowym i jest dostępna od jesieni do zimy. Po dojrzeniu owoc ten ma złoto-żółty kolor i przypomina kształt gruszki. Ma meszkowatą powierzchnię podobną do brzoskwiń i jasnożółty ziarnisty miąższ z wieloma nasionami pośrodku. Ma cierpki smak i rzadko jest spożywany na surowo. Często za to się go piecze lub przetwarza w celu wyeliminowania kwasowości. W rzeczywistości jest stosowany w tradycyjnych przepisach w regionach Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego, gdzie jest duszony z jagnięciną, koziną i wieprzowiną. Azjatycka odmiana pigwy, która jest bardziej miękka i soczysta, jest często używana do robienia przetworów, nalewek i galaretek. Czasami służy również do nadania cierpkości tradycyjnej szarlotce.
Korzyści zdrowotne owoców pigwy
Jak większość owoców, pigwa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, B i C, błonnik, a także minerały, takie jak potas, miedź, selen, cynk, fosfor, wapń, żelazo i magnez. Ma niską zawartość tłuszczu. Bogata wartość odżywcza pigwy sprawia, że jest ona korzystna dla zdrowia na następujące sposoby.
1. Pigwa ma właściwości przeciwzapalne
Dojrzały owoc pigwy jest bogatym źródłem witaminy C, stanowiąc prawie 25% zalecanego dziennego spożycia. Witamina C pomaga zwiększyć odporność oraz jest przydatna w leczeniu stanów zapalnych. Ma również właściwości antyalergiczne. Owoc i ekstrakt z jego nasion można stosować w leczeniu atopowego zapalenia skóry i zapalenia pęcherza moczowego. Może być również stosowany do przygotowywania produktów spożywczych dla alergików.
2. Pigwa dobra na odchudzanie
Owoce pigwy są mało kaloryczne, ale bogate w błonnik pokarmowy. 100 gramowa porcja świeżych surowych owoców pigwy zawiera zaledwie 57 kalorii. Ma również niską zawartość tłuszczów nasyconych, sodu i cholesterolu. Wszystkie te cechy sprawiają, że jest to znakomity wybór dla utraty wagi i poprawy ogólnego stanu zdrowia.
3. Pigwa leczy wrzody
Stwierdzono, że fenole obecne w chińskiej pigwie są skuteczne w łagodzeniu wrzodów żołądka. Sok z pigwy jest również korzystny dla osób cierpiących na wrzody żołądka. Pomaga w leczeniu wrzodów trawiennych, ponieważ łagodząco wpływa na przewód pokarmowy.
4. Leczy dolegliwości żołądkowe
Korzyści zdrowotne pigwy dotyczą także dolegliwości żołądkowych. Pigwa jest skutecznym lekarstwem na poranne mdłości. Po zmieszaniu z miodem może pomóc w leczeniu zapalenia jelita grubego, biegunki, zaparć i infekcji jelitowych. Syrop z pigwy stosuje się w leczeniu hemoroidów.
5. Korzyści przeciwutleniające
Owoc ten ma niesamowite właściwości przeciwutleniające dzięki obecności związków polifenolowych. Te przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki obecne w organizmie, spowalniając proces starzenia, a także zapobiegając chorobom sercowo-naczyniowym i udarom.
6. Leczy nudności i wymioty
Gotowana lub pieczona pigwa łagodzi mdłości i wymioty. Jako dobry środek moczopędny pomaga usunąć nagromadzone płyny.
7. Właściwości przeciwwirusowe
Badania wykazały, że owoce pigwy są bogate we właściwości przeciwwirusowe. Fenole znajdujące się w chińskiej pigwie mają silne działanie przeciwgrypowe, a także właściwości przeciwutleniające. Pomaga chronić przed przeziębieniem, grypą i innymi patogenami wirusowymi.
8. Obniża ciśnienie krwi
Bogate w potas owoce pigwy pomagają utrzymać wysokie ciśnienie krwi w ryzach.
Poznaj inne, naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia krwi.
9. Obniża poziom cholesterolu
Regularne spożywanie owoców pigwy pomaga obniżyć poziom LDL lub złego cholesterolu we krwi, utrzymując zdrowe serce.
10. Właściwości przeciwnowotworowe
Właściwości przeciwutleniające pigwy pomagają organizmowi zwalczać wolne rodniki i niszczyć złośliwe komórki rakowe. Granulki w miąższu owoców pigwy zawierają ściągające związki znane jako garbniki, tj. katechina i epikatechina. Garbniki te chronią błony śluzowe przed nowotworami, wiążąc się z toksynami rakowymi i innymi toksynami w okrężnicy.
11. Łagodzi stres
Różne przeciwutleniacze w pigwie pomagają w łagodzeniu stresu i utrzymaniu spokojnego umysłu.
12. Leczy choroby wątroby i oczu
Regularne spożywanie pigwy jest korzystne dla osób cierpiących na choroby wątroby i oczu. W Chinach namoczone i ugotowane nasiona pigwy są używane do przygotowania galaretki, która może łagodzić problemy z oczami, ból gardła i zapalenie błon śluzowych.
13. Korzyści z nasion pigwy i oleju
Nasiona pigwy są skuteczne w leczeniu chrypki oraz chorób gardła i tchawicy, a także innych dolegliwości. Olej zapobiega poceniu się, wzmacnia serce, wątrobę i żołądek.
14. Inne właściwości
Sok z pigwy jest pomocny w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, dolegliwości układu oddechowego, anemii i astmy.
Pigwa, podobnie jak wszystkie inne owoce, jest skutecznym dodatkiem do Twojej regularnej diety.
Skomentuj