Składniki:
- daktyle suszone bez pestek, namoczone wcześniej godzinę w gorącej wodzie – 1 opakowanie (200g)
- kakao naturalne – 2 łyżki (25g)
- cytryna – skórka otarta z 1 sztuki
- sól różowa – szczypta
- ulubione przyprawy, np. sproszkowany imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon lub sproszkowana herbata matcha
- dodatki do obtoczenia: mak, sezam lub wiórka kokosowe
Wykonanie:
- Namoczone daktyle odsącz i wrzuć do blendera. Zmiksuj. Przełóż je do większej miski, dodaj sól, kakao, przyprawy i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Uformuj kulę z ciasta i odstaw do lodówki na 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia kuleczek.
- Formuj kuleczki w zwilżonych wodą dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.
- Obtaczaj kulki w wybranych przez siebie składnikach i odkładaj na papier do pieczenia. Możesz je przechowywać w lodówce do tygodnia. Świetne na wynos.
Przepis pochodzi z książki Otyłość brzuszna Mileny Nosek
Skomentuj