Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 35 minut
Wartość odżywcza/100g potrawy:
Energia: 184 kcal B: 6,6 g W: 23,8 g T: 7,9 g Błonnik: 2,4 g
Składniki:
kasza gryczana niepalona – ½ szklanki
proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
cynamon mielony – 1 łyżeczka
sól himalajska różowa – 1 szczypta
jajka – 4 szt.
banan – 1 szt.
aromat migdałowy – 2 krople
miód pszczeli – 2 łyżki
duże jabłko – 1 szt.
orzechy włoskie – ½ szklanki
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną zmiel na mąkę. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przygotuj formę do muffinek i w każdym zagłębieniu umieść papierową osłonkę.
W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszaj jaja, rozgniecionego banana, aromat migdałowy i miód. Suche składniki połącz z mokrymi. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko oraz posiekane orzechy włoskie.
Tak przygotowaną masę nakładaj do foremek na muffiny, wypełniając je do 3/4 wysokości (muffinki jeszcze urosną). Wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż staną się karmelowo-brązowe (około 25-30 minut).
Więcej przepisów znajdziecie w książce Kaszoterapia.
Skomentuj