Słodycze raczej nie kojarzą się ze zdrowym odżywianiem. Ale wbrew pozorom w zdrowej diecie jest miejsce na wszystko, także na desery. Zwłaszcza, jeśli przyrządzimy je samodzielnie. Po co warto sięgnąć komponując przekąski? Oczywiście, po czekoladę (z dużą zawartością kakao) i orzechy. Podpowiadamy jak wykorzystać te składniki. Sprawdźcie przepis na domowe batoniki z czekoladą!
Przepis na domowe batoniki bez pieczenia
Składniki:
- czekolada >80% kakao – tabliczka (100 g)
- preparowane proso (jagło) – 1/3 szklanki ( 30 g)
- suszona żurawina bio (słodzona cukrem trzcinowym) – 1/2 opakowania (50 g)
- suszona miechunka peruwiańska – 1/2 opakowania (50 g)
- orzechy nerkowca – garść (20 g)
- cytryna – starta skórka z 1 sztuki
- prostokątna blacha do pieczenia (40×30)
Wykonanie
- Czekoladę posiekaj i roztop w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). W międzyczasie do miseczki wrzuć żurawinę, miechunkę, jagło i startą skórkę z cytryny. Suszone owoce nie powinny być moczone, ale tylko opłukane i osuszone. Posiekaj orzechy. Następnie wlej 3 łyżki roztopionej czekolady do miski z suszonymi owocami i ryżem; wymieszaj.
- Wlej resztę czekolady i kontynuuj mieszanie, aż wszystko zostanie dokładnie obtoczone. Przełóż mieszaninę na blachę do pieczenia i wygładź powierzchnię grzbietem łyżki.
- Udekoruj owocami i włóż do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie, bez zdejmowania masy z blachy, podziel ją szpatułką na batoniki o dowolnej wielkości i kształcie; tym sposobem nie będziesz mieć problemu z podzieleniem ich później na porcje.
- Włóż smakołyk z powrotem do lodówki i poczekaj, aby cała masa całkiem stwardniała – zajmie to około 1,5 godziny. Batoniki możesz pozawijać w papier i powiązać tasiemkami lub sznureczkami.
Przepis pochodzi z książki Otyłość brzuszna Mileny Nosek
Skomentuj