fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Bezglutenowe naleśniki z pesto z pomidorów



Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • mąka bezglutenowa – 100 g
  • mleko migdałowe – 10 ml
  • jaja z wolnego wybiegu – 1 sztuka
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta

Pesto:

  • pomidory suszone w oleju – 50 g
  • oliwki zielone bez pestek – 10 sztuk
  • kapary – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • świeża bazylia – 1 listków

Farsz:

  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • czosnek świeży – 1 ząbek
  • papryka czerwona – 1 sztuka cukinia – 1 sztuka
  • bakłażan – 1 sztuka
  • czerwona cebula – 1 sztuka



Sposób przygotowania:

Krok 1: w kielichu blendera umieść mąkę, mleko, jajo, olej oraz szczyptę soli. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj trochę wody.

Krok 2: Smaż naleśniki, wylewając porcję cista na posmarowaną olejem nieprzywieralną patelnię.

Krok 3: Ustaw piekarnik na 180° (pieczenie góra + dół). Cukinię, bakłażana i cebulę pokrój na plastry o grubości ok 8 mm. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i przekrój na 4 części. Wszystkie warzywa skrop oliwą, posyp solą i pieprzem i piecz 20 minut. Po upieczeniu odstaw na kilka minut do ostygnięcia, po czym pokrój upieczone warzywa w paski, posyp suszonym oregano, przesyp do miski i wymieszaj.

Krok 4: Pomidory odsącz z zalewy, posiekaj na mniejsze kawałki i umieść w kielichu blendera razem z oliwkami, kaparami, świeżą bazylią i czosnkiem. Wszystkie warzywa zblenduj lub rozdrobnij w malakserze. dodaj 2 łyżki oliwy, szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj.

Krok 5: Naleśniki smaruj pesto, następnie układaj pokrojone warzywa i zwijaj w rulony. Możesz je spożywać na zimno lub na ciepło. To doskonałe danie do pudełka do pracy.

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz