Dieta bezglutenowa może być prawdziwym wyzwaniem dla osób zmagających się z celiakią. Choć konieczność wyeliminowania konkretnych produktów spożywczych bywa uciążliwa, jest sposób na to, aby w miarę bezboleśnie zmienić swój sposób odżywania. Dietetyk, Katarzyna Turek radzi, jak żyć na diecie bezglutenowej!
- Spożywaj posiłki regularnie – dzień rozpocznij od śniadania i zakończ lekką kolacją na dwie–trzy godziny przed snem. Liczbę posiłków dostosuj do swojego dnia i ewentualnych towarzyszących chorób: zazwyczaj powinno to być 4–5 posiłków co 3–4 godziny.
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największych ilościach. Pamiętaj, że najlepiej by było, gdyby stanowiły przynajmniej połowę objętości zjadanych przez Ciebie produktów.
- Wybieraj zdrowe produkty zbożowe bezglutenowe – eliminacja pszenicy, żyta i jęczmienia nie oznacza konieczności rezygnacji z kasz, makaronów i innych produktów pochodzących ze zbóż. Nadal powinny one stanowić sporą część Twojej diety. Spróbuj gryki, ryżu, amarantusa, quinoi, prosa, kaszy owsianej bezglutenowej. Na rynku jest wiele kasz i mąk bezglutenowych –
wystarczy tylko poszukać. - Jeśli nie masz przeciwskazań zdrowotnych, codziennie spożywaj nabiał jako źródło dobrze przyswajalnego białka i wapnia. Jeśli nie możesz spożywać mleka i jego przetworów, pamiętaj, aby w inny sposób uzupełniać wapń. Dostarczyć Ci go mogą szprotki (jedzone wraz ze szkieletem), mak, nasiona chia, tofu, migdały, figi suszone, siemię lniane, orzechy laskowe, fasola, amarantus, jarmuż, pistacje, nasiona słonecznika, sezam, ciecierzyca, szpinak, brukselka, brokuły, jaja, napoje roślinne wzbogacane w wapń.
- Ograniczaj spożycie czerwonego mięsa i jego przetworów – nawet jeśli wędliny są bezglutenowe i dobrej jakości, nie powinny stanowić podstawy Twojej diety. Badania pokazują jednoznacznie, że regularne ich spożywanie może zwiększać ryzyko pojawienia się między innymi nowotworów jelita grubego.
- Zamień tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne – zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszające stany zapalne w organizmie. Pamiętaj, aby na nich nie smażyć, tylko dodawać je na zimno do dań.
- Unikaj spożycia cukru – nie wpływa dobrze ani na sylwetkę, ani na zdrowie.
- Nie dosalaj potraw – mimo że sól nie zawiera glutenu, jej nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia.
- Pamiętaj o piciu dużej ilości wody, najlepiej niegazowanej średniozmineralizowanej. Dostarczy Ci składników mineralnych oraz nawodni Twój organizm. Nie zapominaj, że alkohol – nawet bezglutenowy – to puste kalorie oraz pity w nadmiarze może działać jako czynnik prozapalny.
- Wybieraj produkty naturalnie bezglutenowe, ograniczaj wysoko przetworzone produkty pozbawione glutenu, które zawierają dużo dodatków chemicznych do żywności.
Dieta bezglutenowa nie musi być nudna i trudna do skomponowania!
Tekst pochodzi z książki Katarzyny Turek “Nie daj się alergii. Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych”
Skomentuj