fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Burgery buraczane



Buraki to warzywa, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze. Przeciwdziałają one chorobom krążenia, mają właściwości antynowotworowe oraz działają korzystnie podczas dużego wysiłku fizycznego. Na uwagę zasługują także przeciwzapalne właściwości buraka. Warto włączyć to warzywo do diety, gdy cierpi się na choroby zapalne, takie jak np. RZS. Burak ma również wiele zastosowań w kuchni i może być składnikiem różnych potraw. Sprawdź przepis na burgery buraczane! 

Burgery buraczane – przepis

Składniki

2 duże buraki (około 500 g)
1 większa cebula czerwona
½ szklanki kaszy jaglanej suchej
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
1 jajko (możesz zamienić na 2 łyżeczki siemienia lnianego)
2 łyżeczki sezamu
3 łyżki słonecznika
liofilizowany czosnek, sól i pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przepłucz wrzącą wodą, dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Następnie gotuj kaszę al dente. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj nasionka, posiekaną natkę pietruszki, poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ugotowaną kaszę. Całość dokładnie wymieszaj, odstaw na 10-15 minut. Dodaj jajko, ponownie wymieszaj. W razie konieczności możesz również dodać bułkę tartą. Dopraw do smaku przyprawami. Uformuj kotleciki. Piecz w piekarniku w 190 stopniach przez około 25-30 minut.

Przepis na burgery buraczane pochodzi z książki SOS dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz