Buraki to warzywa, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze. Przeciwdziałają one chorobom krążenia, mają właściwości antynowotworowe oraz działają korzystnie podczas dużego wysiłku fizycznego. Na uwagę zasługują także przeciwzapalne właściwości buraka. Warto włączyć to warzywo do diety, gdy cierpi się na choroby zapalne, takie jak np. RZS. Burak ma również wiele zastosowań w kuchni i może być składnikiem różnych potraw. Sprawdź przepis na burgery buraczane!
Burgery buraczane – przepis
Składniki
2 duże buraki (około 500 g)
1 większa cebula czerwona
½ szklanki kaszy jaglanej suchej
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
1 jajko (możesz zamienić na 2 łyżeczki siemienia lnianego)
2 łyżeczki sezamu
3 łyżki słonecznika
liofilizowany czosnek, sól i pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przepłucz wrzącą wodą, dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Następnie gotuj kaszę al dente. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj nasionka, posiekaną natkę pietruszki, poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ugotowaną kaszę. Całość dokładnie wymieszaj, odstaw na 10-15 minut. Dodaj jajko, ponownie wymieszaj. W razie konieczności możesz również dodać bułkę tartą. Dopraw do smaku przyprawami. Uformuj kotleciki. Piecz w piekarniku w 190 stopniach przez około 25-30 minut.
Przepis na burgery buraczane pochodzi z książki SOS dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk
Skomentuj