Składniki
- około 450 g filetów z dzikiego łososia,
- pokroić w centymetrową kostkę
- 1 szklanka gotowanego dzikiego ryżu
- (patrz uwaga)
- ¼ szklanki drobno posiekanej zielonej
- cebulki (białe i zielone części)
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1/8 łyżeczki cayenne
- ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego
- tłoczenia
- jogurtowy sos z cytrusami i miętą
Sposób przygotowania:
Do pojemnika miksera włożyć łososia, dziki ryż, cebulkę, skórkę cytrynową, sól i cayenne i miksować przez około sześć impulsów, do momentu gdy składniki będą dobrze połączone (nie miksować zbyt długo, bo składniki zamienią się w pastę). Przenieść do miski i delikatnie domieszać pietruszkę i miętę. Z mieszaniny uformować cztery kotleciki, każdy o wadze około 10 dag. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Kiedy zacznie migotać, włożyć kotleciki i piec około 3 minut, aż spód będzie złotobrązowy. Delikatnie obrócić i ponownie smażyć na złoto-brązowo.
Skomentuj