Sezon na truskawki w pełni. Te słodkie owoce są nie tylko pyszne, ale mają również wiele właściwości zdrowotnych. Są źródłem witamin, korzystnie wpływają na zdrowie serca, a także pomagają zniwelować zaparcia. Oczywiście, niektóre osoby powinny na nie uważać. Przykładowo, niewskazane jest, aby osoby cierpiące na choroby nerek spożywały te owoce w nadmiernej ilości. Niemniej, jeśli nie masz żadnych przeciwskazań, warto włączyć truskawki do diety. Mogą one być świetnym składnikiem deserów. Sprawdź przepis na deser chałowowy z truskawkami i ciesz się smakiem i właściwościami zdrowotnymi tych owoców lata!
Deser chałwowy z truskawkami
Składniki
• 150 g jogurtu skyr
• 1 łyżka pasty sezamowej tahini,
ok. 15 g
• 1 łyżka syropu klonowego,
ok. 10 g
• 1 łyżka płatków owsianych*,
ok. 10 g
• 50 g truskawek.
Wykonanie
Jogurt zmiksuj z tahini i syropem klonowym. Truskawki pokrój na mniejsze części. Na dno miseczki lub pucharka do deserów wysyp płatki owsiane. Wyłóż na nie jogurt, a następnie truskawki.
* w diecie low-FODMAP wybierz jogurt gęsty bez laktozy. Jeśli dobrze tolerujesz skyr, nie zmieniaj przepisu
* w diecie lekkostrawnej wybierz płatki instant/błyskawiczne.
UWAGA. Przepis może być wykorzystywany w diecie na refluks, wrzody, a także SOBO i ZJD.
Skomentuj