Składniki (na keksówkę 30 x 13 cm):
- kalafior – 1 głowa (około 350 g)
- mąka z nerkowców (lub szklanka nerkowców do zmielenia na mąkę) – 120 g
- jajka – 3 sztuki w rozmiarze M (135g)
- sól himalajska – 1 płaska łyżeczka (3g)
- kurkuma – 1 płaska łyżeczka (2,5g)
Wykonanie
1| Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
2| Rozdrobnij kalafiora, miksując go w blenderze na wolnych obrotach (powinien mieć konsystencję ryżu). W misce połącz kalafior, mąkę z nerkowców i jajka.
3| Dodaj sól i kurkumę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki. Wyrównaj, włóż do piekarnika i piecz przez około 30 minut.
4| Wyjmij kalafiorowy chleb, poczekaj aż wystygnie, a następnie pokrój w kromki (o grubości ok. 0,5cm).
Dodatki
Surowe, chrupiące warzywa.
Przepis pochodzi z książki Mileny Nosek Otyłość brzuszna
Skomentuj