Łuszczyca to choroba autoimmunologiczna, która powoduje odkładanie się komórek skóry i tworzenie zmian na skórze. Jedzenie jest jednym z wielu potencjalnych wyzwalaczy, które mogą powodować pogorszenie lub zaostrzenie objawów łuszczycy. Sprawdź, jakich pokarmów należy unikać.
Czerwone mięso
Czerwone mięso zawiera kwas arachidonowy, który stymuluje produkcję związków prozapalnych w organizmie i w rezultacie przyczynia się do zaostrzenia objawów łuszczycy. Unikanie czerwonego mięsa może zatem pomóc w łagodzeniu objawów choroby. Dodatkową zaletą diety ubogiej w czerwone mięso jest fakt, iż taki sposób odżywania wpływa korzystnie także na zdrowie serca.
Nabiał
Podobnie jak czerwone mięso, nabiał zawiera również kwas arachidonowy. Kwas arachidonowy w produktach mlecznych może podrażniać wewnętrzną wyściółkę przewodu pokarmowego i nasilać objawy łuszczycy. Dotychczasowe badania dotyczące związku nabiału i łuszczycy dowodzą, iż wyeliminowanie nabiału wpływa korzystnie na zdrowie osób cierpiących na tę chorobę.
Żywność przetworzona
Przetworzona żywność może przyczyniać się do różnych schorzeń, w tym cukrzycy typu 2, otyłości i chorób serca. Otyłość przyczynia się do powstawania stanu zapalnego, a co za tym idzie – zaostrza objawy łuszczycy.
Ograniczenie przetworzonej żywności może nie tylko pomóc w złagodzeniu objawów łuszczycy, ale przyczynić się także do poprawy zdrowia całego organizmu.
Alkohol
Picie alkoholu może powodować stany zapalne w organizmie i – co za tym idzie – nasilić objawy łuszczycy. Jeśli cierpisz na tę dolegliwość spróbuj ograniczyć lub wyeliminować alkohol ze swojej diety. Zobaczysz wówczas, jaki ma in wpływ na objawy choroby.
Kofeina
W niektórych przypadkach kofeina może wywołać zaostrzenia łuszczycy. Należy jednak podkreślić, iż wciąż brakuje nam wiedzy na temat związku kofeiny i objawów łuszczycy. Jeśli cierpisz na tę chorobę spróbuj na jakiś zaś wyeliminować kofeinę z diety. Zobaczysz wówczas jak zareaguje twój organizm. Być może należysz do tych osób, którym kofeina nie służy i rezygnacja z niej pomoże ci złagodzić objawy choroby.
Jakie produkty włączyć do diety?
Tak jak niektóre pokarmy zaostrzają objawy łuszczycy, tak inne mogą przyczynić się do ich złagodzenia. Co włączyć do diety, aby ograniczyć dolegliwości związane z łuszczycą. Z pewnością do takich pokarmów należeć będą:
- świeże warzywa (z wyjątkiem pomidorów, papryki i bakłażana)
- świeże owoce (z wyjątkiem cytrusów),
- tłuste ryby,
- orzechy,
- czosnek,
- kurkuma,
- oleje i oliwa,
- pestki dyni.
Chcesz wiedzieć więcej na temat przeciwdziałania łuszczycy? Przeczytaj artykuł 7 domowych sposobów na złagodzenie objawów łuszczycy.
U mnie pierwszy wysyp był jak miałam kilka lat i też zdziwko skąd bo przecież to choroba dziedziczna, a w najbliższej rodzinie nikt nie ma- potem znalazł się “winowajca-nosiciel” w dalszej rodzinie. Pierwsze leczenie to był Lorinden A- chyba najprostszy lek jaki był wtedy dostępny- leczenietrwało kilka tygodni prawie wszystko zniknęło. Kolejny raz nastąpił po ponad 20-tu latach- leczenie podjełam bardziej świadomie bez sterydów itd , leczyłam się naturą Maść konopna Retter 24% ale koniecznie z hologramem na dekielku , olej CBD 5 % decarboxylowany firmy essenz i siarka organiczna czyli MSM zakupiłam w Konopnej Farmacji w Poznaniu ale też mają sklep online … tu sukces po 2 tygodniach stosowania . Zauważyłam, że u mnie są nawroty za każdym razem jak spada mi odporność. Każda ciąża- nawrót. Leczenie objawowe jest ok ale trzeba przede wszystkim zadbać o odporność dlatego ze mną olejek CBD został profilaktycznie aby podrzymywać odporność