fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Chrupiące paluszki z fasolki szparagowej



Składniki:

  • fasolka szparagowa zielona – 200 g
  • jaja z wolnego wybiegu – 1 sztuka
  • płatki jaglane – 1/2 szklanki
  • płatki migdałów – 2 łyżki

Pesto:

  • natka pietruszki – 50 g
  • czosnek świeży – 1/2 ząbka
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 3 szczypty
  • pestki słonecznika – 2 łyżki



Sposób przygotowania:

Krok 1: Nagrzej piekarnik do 160°C. Fasolkę umyj, osusz i odetnij końcówki. Płatki jaglane oraz migdały rozdrobnij w moździerzu lub malakserze. Jajo roztrzep trzepaczką i przypraw szczyptą soli.

Krok 2: Fasolki panieruj najpierw maczając w jajku, a następnie w mieszance płatków i migdałów. Opanierowane warzywa układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut.

Krok 3: W trakcie pieczenia przygotuj pesto: umyta i osuszona natkę pietruszki zblenduj z niewielką ilością oliwy, czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec wsyp uprażone i wystudzone pestki słonecznika. Miksuj wszystko razem jeszcze kilka sekund.

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz