Składniki:
¼ szklanki mleka
¼ szklanki masła
¼ szklanki mleka kokosowego
⅔ szklanki daktyli
3 łyżki kakao
garstka pestek słonecznika
garstka orzechów laskowych
1½ szklanki płatków owsianych
szczypta soli
Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Następnie kroję je drobno. Podgrzewam mleko z wodą pozostałą po daktylach, masłem, kakao i daktylami. Orzechy laskowe wkładam do lnianej ściereczki i kruszę je. Orzechy, pestki oraz płatki dodaję do gorącego mleka. Dobrze mieszam, dodaję szczyptę soli i po chwili nakładam łyżką masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę odstawiam do zastygnięcia do lodówki na 30 min.
Przepis pochodzi z książki Mikołaja Choroszyńskiego DIETA MIND. Sposób na długie życie.
Skomentuj