fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Ciasteczka pomidorowe z kremem z mozzarelli i octem balsamicznym



Przepis na ciasteczka pomidorowe pochodzi z książki Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych autorstwa Mileny Nosek.

Składniki

• 100 g mąki pszennej
• 80 g masła
• 3 łyżki startego parmezanu
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta soli
• szczypta pieprzu
• szczypta suszonego oregano

Krem

• 500 g sera mozzarella
• 100 ml świeżej śmietanki (lub taka ilość, która wystarczy, aby mozzarella stała się kremowa)
• sól, pieprz
• ocet balsamiczny – do skropienia ciasteczek

Wykonanie

1. Wymieszaj sprawnie wszystkie składniki, uformuj cylinder, zawiń go w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut lub 15 minut w zamrażarce.
2. Krój cylinder na kawałki 1 cm, układaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż na 10–15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Ciasteczka powinny być złote na brzegach.
3. Przygotuj krem: mozzarellę, śmietankę, sól, pieprz umieść w kielichu blendera. Zmiksuj na gładką masę.
4. Wyjmij ciasteczka na talerz, na każdym z nich połóż łyżeczkę kremu mozzarella i dodaj na wierzch nieco octu balsamicznego.



 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz